Češi jsou největší výrobci i vývozci máku

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. května (ČTK) - Česká republika je největším výrobcem i vývozcem potravinářského máku na světě, čeští pěstitelé loni díky rekordním cenám utržili téměř 1,5 miliardy korun. Řekl to Petr Šimek ze sdružení Český mák, které zastupuje pěstitele máku.

"Mák je v současnosti ekonomicky nejzajímavější plodina," řekl Šimek. Celkem se loni sklidilo přibližně 32 tisíc tun makových semen, zhruba 95 procent produkce pěstitelé vyvezli. Největšími dovozci českého máku jsou Rusko, Ukrajina a Polsko.

Česká produkce máku v posledních šesti letech roste. Ještě v roce 1996 se v České republice sklidilo necelých deset tisíc tun máku. Od té doby produkce stoupla více než na trojnásobek. Spolu s tím se zvětšila i osevní plocha ze 14 tisíc hektarů v roce 1996 na současných přibližně 70 tisíc hektarů.

Úspěchy českých zemědělců jsou podle Šimka dané hlavně tím, že mák pěstují na velkých plochách a mají propracované pěstitelské technologie od přípravy půdy až po posklizňové technologie.

Na špičce mezi exportéry se Česko drží už třetím rokem. Dříve bylo největším pěstitelem Turecko, které produkci máku omezilo kvůli nízkým cenám morfinu na světových trzích a české konkurenci.

Absolutně největším producentem máku na světě je Afghánistán, mák odtud je ale pěstovaný ilegálně na opium a nevhodný ke spotřebě jako potravina. Mák pěstovaný v Česku neprodukuje opium a jeho šťáva má velmi nízký obsah morfinových alkaloidů v porovnání s asijskými druhy.

Mák se v tuzemsku vedle potravinářství využívá pro výrobu léků. Kvůli nízkému obsahu alkaloidů v jeho slámě se však při zpracování musí použít velké množství makoviny, výroba tudíž podle není Šimka není příliš ekonomicky výhodná. Jediným výrobcem, který v ČR zpracovává makovinu, je společnost Zentiva.

Pro pěstitele máku platí v Česku mnohá omezení. Každý, kdo pěstuje mák na více než sto metrech čtverečních, se musí hlásit na celní správě. Odpad, který obsahuje morfinové alkaloidy, pěstitel musí kontrolovaně zneškodnit. Podle Šimka se ale v ČR nikdy neobjevil případ zneužívání máku. Sousední Polsko, které vykazuje největší průměrnou spotřebu máku na světě, kvůli problémům se zneužíváním máku produkci opustilo.

Mák pěstují od devátého století slovanské národy, tradičně se používá také v turecké a židovské kuchyni.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK