"Kuřecí válka" mezi EU a USA se nejspíš chýlí ke konci

13.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. května (zpravodaj ČTK) - Takzvaná "kuřecí válka", která již 11 let zuří mezi Evropskou unií a Spojenými státy se nejspíš chýlí ke konci. Zástupci unie a USA dnes v Bruselu na zasedání Transatlantické ekonomické rady debatují o možnosti zrušit zákaz dovozu amerického kuřecího masa do Evropy, který EU vystavila již v roce 1997. Podle diplomatických zdrojů se přitom dá očekávat, že zrušení zákazu bude oznámeno již dnes, nebo v dohledné době.

Pokud by se tak skutečně stalo, na stole evropských spotřebitelů by se znovu mohla objevit kuřata, která z nich zmizela kvůli obavám ze zdravotní závadnosti. Američtí producenti totiž kuřecí maso omývají ve slabé koncentraci chloru, aby tak zničili například bakterie salmonely. Tato praxe přitom není v Evropské unii povolena.

Přesto se postup EU začíná postupně měnit a názor na omývání v chloru již není tak odmítavý. Deník Financial Times například v pondělí uvedl, že naprosto stejnou praxi používají i někteří evropští producenti. Hovoří se především o francouzských chovatelích, kteří v chloru údajně omývají maso, které vyváží do Saúdské Arábie.

Pro zrušení zákazu je ovšem i řada vysoce postavených unijních činitelů. Mimo jiné místopředseda Evropské komise Günther Verheugen. "Řešení najdeme, přičemž jedinou možností je zrušení zákazu," řekl minulý týden na tiskové konferenci.

Pokud by Evropská unie dovoz kuřecího masa z USA skutečně povolila, znamenalo by to značnou finanční injekci pro americké chovatele. Ti během zákazu ročně na tržbách přicházeli zhruba o 200 milionů dolarů, tedy zhruba 3,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK