Sony zlepšila hospodaření, na provozní úrovni má ale ztrátu

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. května (ČTK) - Japonská elektrotechnická společnost Sony vytvořila ve fiskálním roce 2008 čistý zisk 369,44 miliardy jenů (asi 57,3 miliardy Kč). Proti minulému roku je to nárůst o 192 procent. Překvapivý je nicméně výsledek za čtvrté čtvrtletí, kdy měl podnik sice také zisk, ale na provozní úrovni zůstal ve ztrátě.

Výhled ale vyznívá optimisticky a Sony předpokládá, že díky vyššímu prodeji digitálních fotoaparátů a televizorů s plochou obrazovkou bude mít i vyšší celoroční zisk. Tvrdou konkurenci ale management nadále očekává ve výrobě herních konzol. Dělit o trh se zde Sony musí s Microsoftem a firmou Nintendo.

"Soudě podle prvního dojmu, než jsem se na výsledky důkladněji podíval, jsem si myslel, že v Sony jde teď všechno hladce. Sony nesplnila očekávání, ale hlavním důvodem, který ovlivnil hospodářský výsledek, byly finanční záležitosti," poznamenal Kazuharu Miura z institutu Daiwa.

Celkové tržby se za fiskální celý rok, který skončil 31. března, zvýšily o 6,9 procenta na 8,87 bilionu jenů. Provozní zisk vzrostl o 422 procent na 374,48 miliardy jenů.

Ve čtvrtletí měl podnik tržby 1,95 bilionu jenů, což je meziroční pokles o 6,5 procenta. Čistý zisk klesl na 29,04 miliardy z 67,56 miliardy jenů, kde byl před rokem. Na provozní úrovni však měla Sony ztrátu 4,67 miliardy, zatímco o rok dříve ztráta činila 113,37 miliardy jenů. Za ní ale stály hlavně vysoké počáteční náklady na výrobu nové konzoly.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že firma bude mít provozní zisk 27,3 miliardy jenů. Na fiskální rok 2009, který začal v dubnu, Sony předpovídá provozní zisk 450 miliard jenů. To by byl nárůst asi o 20 procent a lepší vývoj než čekají analytici.

Sony v posledním fiskálním čtvrtletí doplatila na pokles akciových trhů. Finanční součást skupiny totiž vlastní podíly v dalších firmách, takže když klesají trhy, zpravidla klesá i hodnota těchto podílů.

Divize, která vyrábí konzoly a herní doplňky, hospodaření zlepšila, se ztrátami se ale potýká stále. Za snížením ztráty jsou hlavně nižší náklady na výrobu konzol PlayStation 3.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK