Sýrie splatí Česku dluh 11,8 milionu Kč

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Sýrie splatí Česku 11,8 milionu korun, které mu dluží. Počítá s tím dodatek k dohodě mezi oběma zeměmi, který na dnešním zasedání vláda vzala na vědomí. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Celkový dluh Sýrie vůči ČR činí 23,4 milionu, ale vláda v březnu rozhodla, že 11,6 milionu korun Sýrii promine.

Dodatek ke smlouvě se Sýrií ohledně vypořádání dluhu by měl ministr financí Miroslav Kalousek podepsat na cestě do Sýrie 18. až 20. května.

Odpuštění dluhu bude ve státním rozpočtu zachyceno jako výdajový kapitálový převod ve prospěch Sýrie. Transakce zhorší maastrichtské konvergenční kritérium vládního deficitu; zhoršení ale podle ministerstva financí nebude mít s ohledem na výši odpouštěné částky zásadní vliv a neprojeví se ve výši ukazatele vládního dluhu.

Původní dluh Sýrie vůči bývalému Československu dosahoval více než jedné miliardy dolarů. Dohoda o splacení části dluhu mezi zemí a Českem a Slovensko byla uzavřena v roce 2005. V současnosti jde o poslední dva miliony dolarů, ze kterých nakonec Syřané zaplatí jen polovinu. Druhá část sumy jim bude prominuta. Češi dostanou zhruba 70 procent částky, zbytek půjde na Slovensko.

Dodatek smlouvy bude podepsán při příležitosti podpisu dohody o zamezení dvojímu zdanění. Kalouska do Sýrie bude doprovázet mise podnikatelů.

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky 23 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK