Cestovní kancelář Sede v ČR končí

01.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Cestovní kancelář Sede, která v Česku prodává zájezdy pod značkou Detur, končí. Nekrachuje, ale její turečtí majitelé se rozhodli ukončit své podnikání v Česku a poslat ji do likvidace. Uvedl to server iDnes.cz. Sede nemá žádné klienty v zahraničí, první dovolenkáři měli odlétnout na konci června.

"Majitelé se rozhodli tady zmrazit veškeré aktivity, vstoupíme do likvidace. Klientům už začínáme vyplácet zpět peníze," řekl jednatel společnosti Devrim Aknar.

Letos jde o druhý konec cestovní kanceláře v Česku, jako první skončila CK Prácheň.

CK Sede přišla na trh letos na začátku roku se značkou Detur. Ta patří tureckým majitelům, kteří provozují cestovní kanceláře hlavně ve Skandinávii. V Česku ale utrpěla pověst této značky značné šrámy loni. Měla ji pronajatou cestovní kancelář FBSK 1997, která ji provozovala společně se značkou I'm Travelling. Loni cestovní kancelář zkrachovala přímo uprostřed sezóny a zůstaly po ní dluhy 36 milionů korun a zhruba tisíc poškozených klientů.

"Poškodili tuto značku a majitelé nechtějí dál riskovat jejich byznys, proto opouští Českou republiku," uvedl Aknar. Sám pracoval ve FBSK 1997 jako produktový ředitel, odmítá ale, že by za předchozí krach mohl.

Sede pod značkou Detur mnoho zájezdů letos neprodala: od začátku roku jen zhruba 150. "Zhruba polovině lidí jsme již peníze vrátili," tvrdí Aknar.

"Je to důkaz, že lidé už dokáží selektovat pří výběru zájezdů, s kým jsou dobré zkušenosti a s kým ne," uvedl pro iDnes mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK