Fotbal naživo vs. fotbal u TV

03.06.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Pojďme na to, zvítězíme, sny národa naplníme! Český tým se po čtvrté v řadě  kvalifikoval na Euro a můžeme konstatovat, že fanoušci musí platí stále více. Někteří nedají dopustit na přímou zkušenost, jiní uvažují alespoň o nové televizi.

Upozornění: Tento článek není určen pro skalní fotbalové fanoušky.

Český národní tým se už nebude více rozehřívat přípravnými duely a míří přímo na šampionát Euro 2008. A co vy, míříte také do Basileje, kde se odehraje úvodní zápas Česko – Švýcarsko? Anebo zůstanete raději doma a za peníze, které byste dali za lístky, cestu a ubytování si koupíte raději kvalitní televizi? 

Velké sportovní události představují silné ekonomické hybatele, které posouvají pořádající zemi/země do plusu či mínusu. Podle společnosti MasterCard přinese fotbalový šampionát Euro 2008 evropské ekonomice 1,4 miliardy eur. Makroekonomických aspektů se dotkneme více v zítřejším článku, v tuto chvíli nás bude zajímat dopad na rozpočty jedinců. Kolik byste dali za bezprostřední zážitek a kolik za sledování mistrovství v nové TV?


Účast na Euru 2008


Výlet na zápas Česko – Švýcarsko se dal sehnat i za 3500 Kč. Tato minimální cena počítá se vstupenkou za 1800 Kč, cestou autobusem za 1500 Kč a ubytováním zdarma v rámci Sleep-In (viz včerejší článek). Oproti tomu, pokud byste koupili balíček se sponzorskou vstupenkou, ubytováním a letěli, zaplatili byste 55.000 Kč jen by to luplo. A to byla řeč pouze o jednom utkání na živo.

Jestliže jste chtěli vidět 3 zápasy ve skupině, lístky se daly pořídit za 7000 Kč. Což už je samozřejmě minulostí. Při připočtení nákladů na dopravu a ubytování jste se rázem dostali k 15-20 tisícům korunám. Vzhledem k tomu, že mezi každým zápasem zůstává mezera 4 dnů, záleželo by, zda byste v okolí stadionů pobývali nepřetržitě, nebo se po každém utkání vypravili zpátky domů.

Varianta se zakoupením vstupenek na všechny zápasy Eura 2008 (zavčas cca 25.000 Kč) by se s ubytováním a dopravou šplhala již k 50.000 Kč a výše. Vždyť Euro 2008 trvá od 7.-30. června.


Účast na Euru 2008 prostřednictvím TV


I přes to, že myšlenka, zda jet na šampionát, nebo si koupit novou TV, se může zdát na první pohled úsměvná (a pro skalní fanoušky kacířská), obchody s černou technikou by mohly vyprávět. Mnoho sportovních příznivců si totiž kvůli významným událostem (různá mistrovství, Olympiáda) skutečně lepší “domácí vybavení kupují“. Solidní full HD TV s úhlopříčkou 101 cm a rozlišením 1920 x 1080 už v současnosti seženete za 30-35 tisíc korun. Podobný přístroj už dokáže nabídnout velmi kvalitní zážitek, podpořeným komfortem sledování utkání z domova.  

Při včasné koupi lístků a sehnání ubytování za přijatelné ceny by vás jedno utkání na živo vyšlo podstatně levněji než třeba nová TV.  Apropó, místní atmosféra za nějaký ten tisíc určitě stojí. Pokud jste však nabídku lístků zaspali, posledních pár týdnů (neřkuli dní) před šampionátem je uvažování o nové TV nejspíše na místě. 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY