Speciální plechy pomohly firmě ArcelorMittal k vyššímu zisku

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. června (ČTK) - Společnost ArcelorMittal Frýdek-Místek (bývalé frýdecko-místecké Válcovny plechu) vydělává na výrobě vysoce ziskových speciálních transformátorových plechů, které produkuje jako jediná v zemi. Loni si tak mohla připsat rekordní celkový zisk před zdaněním 530,5 milionu korun po předchozím profitu 416 milionů korun. Tržby za prodej výrobků a služeb přitom vzrostly na 3,5 miliardy ze tří miliard korun, řekli dnes novinářům zástupci společnosti.

Zisk po zdanění meziročně klesl na 399 milionů z předloňských 410 milionů korun, podle místopředsedkyně představenstva a finanční ředitelky Marcely Blachové Mikšové je ale za poklesem platba odložené daně. Přidaná hodnota vyjadřující výkonnost firmy se meziročně zvýšila o 131 milionů na 866 milionů korun.

Hutní podnik loni vyválcoval a prodal 143.000 tun plechů proti předloňským 138.000 tun. Prodej speciálních transformátorových plechů přitom vzrostl o 6500 tun na více než 21.600 tun. V Evropě produkuje tyto trafo plechy ještě polská Bochnia, Thyssen Krupp ES nebo Orb ES.

Generální ředitel a předseda představenstva Tomáš Mischinger věří v dobrou budoucnost podniku, který nyní fúzuje s ostravskou firmou NOVÁ HUŤ-Válcovna za studena rovněž ze skupiny firem ArcelorMittal Ostrava. "Máme podporu vrcholového vedení nejen v ArcelorMittal Ostrava, ale i vedení ArcelorMittal, která se chce stát významným celosvětovým hráčem na poli výroby elektro jakostí," uvedl.

Součástí tohoto plánu je podle něj nynější investiční rozvoj ve Frýdku-Místku. Letos frýdecko-místecká firma investuje podle Mischingera přes 890 milionů z dříve oznámené miliardové investice, ke které se zavázala Evropské komisi. Rozjezd nových výrobních kapacit se plánuje od ledna 2009. "Nové linky umožní zvýšit velmi výrazně jakost transformátorových jakostí a očekáváme, že v příštím roce dosáhneme hranice 46.000 tun," dodal generální ředitel.

Firma ke konci loňského roku zaměstnávala 573 lidí, meziročně snížila stavy o 18 procent. Snižování počtu zaměstnanců podle Blachové Mikšové souviselo se zefektivňováním výroby a postupným odchodem lidí z teplé válcovny, kterou firma v souladu s požadavky EU uzavřela v roce 2005. Frýdecko-místecká firma se naopak snaží posílit svůj technický tým a loni oslovila vedení Integrované střední školy strojní a dopravní Frýdek- Místek, že si chce do budoucna vychovat valcíře. "Chtěli jsme naplnit nový učební obor hutník-operátor, ale zájem je poněkud nízký," uvedl Mischinger.

Výrobce plechů se také zbavuje majetku, který nesouvisí přímo s hutní výrobou. Nabídla darem frýdecko-místeckému magistrátu fotbalový stadion Stovky. Podle Blachové Mikšové nabídne k prodeji i bytový dům v Hajdukově ulici a dále zvažuje prodej správní budovy, protože se chce přestěhovat blíže provozu a využít prostor po rekonstrukci správní budovy studené válcovny ve Frýdku-Místku. "Režie správní budovy je vysoká a před námi jsou nutné opravy. Chceme se stěhovat v závěru příštího roku," uvedla.

Akciová společnost ArcelorMittal Frýdek-Místek vyrábí za studena válcované ocele. Plechy se ve Frýdku-Místku začaly válcovat před 175 lety, kdy vznikla Karlova huť. Jediným vlastníkem společnosti je od března 2006 největší tuzemská ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava (bývalá Nová huť), která patří indickému ocelářskému magnátu Lakšmí Mittalovi. Firma je zisková od roku 2003, za rok 2001 uzavřela ztrátou 429 milionů korun před zdaněním a o rok později dosáhla ztráta 252 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK