Největší pěstitel meruněk v zemi očekává o třetinu nižší úrodu

05.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kobylí (Břeclavsko) 5. června (ČTK) - Společnost Patria Kobylí, která je se svými 140 hektary největším pěstitelem meruněk v České republice, letos očekává asi o třetinu nižší úrodu než je dlouhodobý průměr. Třiceti až čtyřiceti procentní pokles způsobilo špatné opylení a ranní mrazíky v době květů, řekl ředitel firmy Josef Čačík. Sklizeň raných odrůd společnost zahájí na konci příštího týdne.

"Letošní počasí bylo opět vrtkavé. V době květů přišly až pětistupňové mrazíky. Nejvíce zasaženou odrůdou je nejznámější Velkopavlovická. Novější odrůdy jsou odolnější," řekl Čačík. Nižší úroda letos podle něj bude také na Slovensku, v Polsku i Rakousku.

Zhruba polovinu úrody meruněk firma vyváží do zahraničí. Jak se nižší úroda projeví na vývozu a do cen meruněk, nechtěl Čačík předjímat. "To bude otázka poptávky a nabídky. Věrné odběratele na tuzemském trhu ale určitě uspokojíme, horší to bude u náhodných zájemců, kteří se na nás obrací jen za stavu nouze," dodal Čačík.

Společnost Patria Kobylí hospodaří na asi 200 hektarech ovocných sadů a v nejúrodnějších letech vypěstuje kolem deseti procent celorepublikové produkce meruněk. Kromě meruněk pěstuje také broskve, hrušky a višně. Většina produkce skončí na domácím trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK