Koruna láme rekordy. Je to dobře či špatně?

17.06.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Posilování české koruny, která letos patří k nejvíce sílícím měnám na světě, stále pokračuje a podle všeho bude pokračovat i nadále. Máme být na vývoj kurzu vůči důležitým světovým měnám hrdí a přát si další posilování nebo je již koruna silná až příliš?

Před rokem touto dobou (18.6.2007) byl oficiální kurz české koruny vůči euru vyhlašovaný českou národní bankou 28,60 Kč/EUR. Včerejší kurz (16.6.2008) pak byl o více než čtyři koruny nižší – 24,21 Kč/EUR. Rekorní posilování české měny vnímá řada Čechů jeko něco, na co by mohli a měli být hrdí. Ne všichni češi ale mají  z posilování naší národní měny radost. Naopak, mnoha lidem dělá vývoj kurzu koruny nemalé starosti.  Patří mezi ně jednak ekonomové, kteří pro takto výrazné posilování nevidí reálné důvody, tak především čeští exportéři, kterým v důsledku silné koruny klesají zisky.

Nynější posilování koruny na nové rekordní hodnoty vůči euru i dolaru nemá podle řady analitiků žádný reálný důvod a stojí za ním především spekulace investorů. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory je obchodování s korunou v posledních dnech neracionální. "K tak prudkému posílení, jako pozorujeme, není důvod. Trhy jsou ovšem občas krátkodobě iracionální. Nelze proto vyloučit, že některý velký hráč bude potřebovat ještě více nakupovat korunu, a ta z toho důvodu ještě více posílí," uvedl Pikora. Atraktivitu české měny k podobným spekulacím podporuje podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka především stabilita české ekonomiky a její přívlastek bezpečného přístavu. Zároveň relativně nízké úrokové sazby umožňují dluhové financování investičních pozic v Česku i regionu. "Je velmi těžké říci, kdy skončí spekulace na další posilování koruny a přijde korekce, jež vrátí korunu zpět k jejímu rovnovážnému trendu. Může se tak stát zítra, příští týden, za měsíc, ale také třeba až za půl roku," řekl minulý týden pro ČTK. Dlouhodobý trend koruny je ovšem podle Marka zřejmý a korunu čekají v příští týdnech, měsících a letech stále nové a nové rekordy. Důležité však je, aby česká měna k těmto metám doputovala v souladu s vývojem ekonomiky. Jinak totiž může posilování koruny nadělat více škody než užitku.


Exportéři pláčou


O tom, že to nejsou jen plané hrozby se v současnosti mohou přesvědčit naši exportéři . Těm silná koruna páchá nemalé škody  - například Budějovický Budvar připravila při exportu silná koruna za poslední dva roky na tržbách o osmdesát milionů korun.  Potíže mají i automobilky nebo jejich dodavatelé. "Už dnes se posílení kurzu naší měny o korunu vůči euru projevuje ztrátou zhruba jedné miliardy korun," řekl Radek Špicar, šéf vnějších vztahů Škody Auto. Proto někteří exportéři začínají volat po co možná nejrychlejším přijetí eura, a to i přes očekávaný růst inflace s tím spojený. "Pokud bude Euro přijato v roce 2017 a bude-li koruna posilovat v průměrném trendu jako v posledních pěti letech, bude euro za 17 korun a dolar za 9 korun, a to nikdo z exportérů nepřežije,"  hrozí generální ředitel společnosti Atas elektromotory Náchod a člen rady asociace exportérů Otto Daněk.  Údaje Českého statistického úřadu však zatím takto katastrofické scénáře nepovtrzují. Český export totiž stále roste a přebytek zahraničního obchodu za první čtyři měsíce roku se blíží loňským rekordním hodnotám. Přes poměrně pozitivní čísla však hrozbu silné koruny určitě nelze podceňovat. Další posilování koruny v tempu nastoleném od začátku roku by se už mělo na zpomalení růstu průmyslové výroby, čistých exportů a výkonnosti celého hospodářství začít výrazněji projevovat.


Dovozci a turisté se radují


Jestliže silná koruna dělá vrásky na čele exportérům, pak nálada turistů je zcela opačná, a to především  před blížícími se prázdninami. Podle průzkumu společnosti UniCredit Bank letos díky silné koruně zlevnila až o pětinu dovolená v Turecku či Egyptě a zhruba o patnáct procent pak dovolené do Tuniska a Maďarska.  Kromě turistů děla silná koruna radost i českým importérům. Ti totiž zboží nakupují v cizí měně, a díky posilující koruně tak za něj platí čím dál tím méně, což může na cenách dováženého zboží (zejména elektroniky) pozorovat i český spotřebitel. Nejvýraznější je pak tento trend u výpočetní techniky.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ