Soud povolil stavbu tunelu Prackovice na dálnici D8

18.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 18. června (ČTK) - Městský soud v Praze zrušil předběžné opatření, kterým na začátku května zastavil práce na stavbě tunelu Prackovice. Ten je součástí nedostavěného úseku dálnice D8 přes České středohoří. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martiny Vápeníkové dělníci začnou na tunelu okamžitě pracovat.

Ministerstvo i ŘSD chtějí vyčíslit, kolik více než měsíc dlouhé zastavení prácí stálo. Zároveň zvažují, zda po ekologických organizacích, které se na soud obrátily, nebudou chtít náhradu škody. Žalobou, kterou ekologové podali, se bude soud teprve zabývat. "Předpokládáme, že ji zamítne," uvedl Hanzelka

Miroslav Patrik z organizace Děti Země ČTK řekl, že o rozhodnutí soudu zatím nic neví. Podle něho je podivné, že soud rozhodl, aniž se k tomu mohli ekologové vyjádřit. Požadavky na náhradu škod označil za směšné. "My jsme vždy postupovali podle zákona a jen chceme, aby byl dodržován," prohlásil.

Podle Hanzelky bude 16,4 kilometru dlouhý úsek dokončený v roce 2010, jak ministerstvo a ŘSD slíbilo. Budou na něm stát tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů, náklady budou asi 11,7 miliardy korun.

Co nejrychlejší dokončení dálnice D8 požadují starostové obcí ležících podél její budoucí trasy a těch, přes které dnes jezdí auta objíždějící nedokončený úsek. Vytvořili proto petici, kterou už podepsalo 43 starostů. Dnes ji předali hejtmanovi Ústeckého kraje Jiřímu Šulcovi a chtějí ji také poslat na ministerstvo dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK