Chcete stavět dům? A víte jak?

25.06.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


K vlastnímu domu lze přijít v zásadě třemi způsoby: koupit ho, nechat si ho postavit, nebo rekonstruovat starou nemovitost. Zajímají vás výhody a nevýhody stavby svépomocí a stavby na klíč?

Rozhodli jste se opustit město a pořídit si vlastní dům uprostřed malebné vesnice nebo na kraji obce? Pokud se nechcete spokojit se starší nemovitostí, čeká vás stavba domu, ať už na klíč nebo svépomocí. Jaká úskalí na vás číhají a co všechno budete muset zařídit, než si poprvé zapálíte ve vlastním krbu?


Stavba na klíč


V případě stavby na klíč ušetříte především spoustu času a fyzických i psychických sil. Na druhou stranu ale vydáte více peněz. Získáte  několikaletou záruku na kompletní stavbu domu a firma vám může zařídit i terénní úpravy a zahradu, avšak od počátku stavby musíte mít zajištěné peníze na celou stavbu. Stavební firmu byste měli vybírat opatrně. Na českém trhu existuje velká konkurence, a tak se vám vyplatí provést menší průzkum. Ptejte se kolegů v práci, známých nebo přátel, jestli již mají s nějakou společností zkušenosti. Několik firem nechte postoupit do finále a ty si proklepněte ještě důkladněji. Chtějte vidět domy, které již postavili, a nebojte se zeptat nových majitelů, jak jsou spokojeni. Zapátrejte v internetových diskuzích, kde se o společnosti můžete rovněž mnohé dozvědět. Pozorujte také, jak s vámi zástupci firmy jednají. Jsou ochotní podřídit se vašim požadavkům? Odpovídají na vaše dotazy přímo, nebo se vytáčejí a mění témata hovoru?


Co je v ceně?


Kvalitní firma vám také poskytne záruku na veškeré dodávky a stavební práce na třicet šest nebo čtyřicet osm měsíců, někdy i na delší dobu. Na statiku byste měli získat záruku třeba pětadvacet nebo třicet let. Většina stavebních společností vám nabídne typové domy podle katalogů, která vás vyjdou levněji než individuální projekt. Pokud však budete chtít úpravy, většinou si za ně připlatíte. Chtějte také vědět, co všechno zahrnuje nabízená cena. Aby ji firmy srazili co nejníže, započítávají do ní například ta nejlevnější plastová okna, dveře nebo kování, ačkoliv v prospektech a katalozích ukazují jejich dražší a kvalitnější kolegy. A pozor, aby firma „nezapomněla“ na náklady za připojení k sítím! Rozhodně nešetřete na nezávislém stavebním dozoru, který kontroluje kvalitu materiálu i odvedené práce (především těch částí v domě, které nebudou vidět) a případné závady ihned reklamuje. Smlouvu mezi vámi a firmou nechte vždy zkontrolovat právníkem.


Bydlíte třeba už za pár týdnů


A jak dlouho taková stavba potrvá? Zděný dům vám společnost předá obvykle zhruba šest měsíců od zahájení stavebních prací. Stavaři však doporučují rozdělit stavbu na dvě fáze: v prvním roce postavit hrubou stavbu včetně střechy, nechat ji přes zimu vymrznout a druhý rok ji dokončit. Podstatně rychlejší jsou montované dřevostavby, do kterých se obvykle můžete nastěhovat již několik týdnů po dokončení základové desky.


Porovnání výhod a nevýhod stavby na klíč
šetříte čas, fyzické i psychické síly
získáte několikaletou záruku na kompletní  - potřebujete mít od počátku stavby
stavbu domu
dům lze pořídit včetně terénních úprav
a zahrady
vyšší cena
potřebujete mít od počátku stavby finanční prostředky na celou stavbu
nezískáte záruku na stavbu jako celek


Stavba svépomocí


U většiny lidí, kteří se rozhodnou postavit si vlastní bydlení sami, rozhoduje cena, která je levnější než cena domu na klíč. Také máte jistotu, že pokud vám během stavby dojdou peníze, můžete ji kdykoliv přerušit a počkat, až si vyřídíte hypotéku nebo našetříte. Připravte se však na to, že vás stavba bude stát spoustu času i fyzických sil, jako fyzická osoba budete nakupovat materiál s vyšší daní, nezískáte záruku na stavbu jako celek a k získání stavebního povolení budete potřebovat odborníka (autorizovaného architekta, inženýra nebo stavebního technika), který zodpovídá za celou stavbu. Prostudujte také pečlivě stavební zákon, který vešel v platnost 1. ledna 2007. Kolem něj však stále existuje řada nejasností, a tak se na konkrétní výklad raději ptejte na svém stavebním úřadě. Tam budete muset předložit projektovou dokumentaci, která zahrnuje technickou zprávu, výkres situace s návazností na okolí, napojení na sítě, stavební výkresy, projekt vytápění, projekt vodovodu a kanalizace a projekt elektroinstalace.


Pozor na pokuty


Pokud nedodržíte veškerá ustanovení zákona a vyhlášky, hrozí vám vysoké pokuty. Například až 500.000 Kč za stavbu bez územního rozhodnutí nebo v rozporu s ním či za rekonstrukci bez stavebního povolení. Nebo 1 mil. Kč za to, že najdete během stavby historický předmět a neohlásíte jej úřadům. Až 50.000 Kč zaplatíte, pokud si neobstaráte povolení k vypouštění odpadních vod ze septiku nebo domácí čistírny či za chybějící povolení k odběru podzemní vody ze studny. Se svým stavebním záměrem také musíte seznámit sousedy, a to tak, že na třicet dní vyvěsíte nákres zamýšlené stavby například na plot. Jestliže to neuděláte, hrozí vám pokuta až 200.000 Kč. Vlastníkem domu se také stáváte až po zapsání do katastru nemovitostí.


Porovnání výhod a nevýhod stavby svépomocí
nižší cena
pokud dojdou peníze, lze stavební práce  - ke stavebnímu povolení potřebujete
přerušit
máte jistotu, jaký materiál byt použit
stavba je náročná na čas a fyzické síly
ke stavebnímu povolení potřebujete odborníka zodpovědného za stavbu


Jak financovat


Málokdo má našetřeno několik milionů korun, a tak většina lidí financuje stavbu domu pomocí hypotéky. Banky vědí, že stavební firma může překročit rozpočet a původně zamýšlená částka nemusí stačit. V některých hypotečních bankách mohou klienti požádat třeba o hypotéku až o 20 % vyšší, než je doložený rozpočet prací, a vytvořit tak určitou finanční rezervu. Pokud k navýšení nákladů v průběhu stavby skutečně dojde, lze tuto rezervu použít. Pokud ne, klient oznámí bance nedočerpání úvěru a splácí pouze tu částku, kterou čerpal. V současné době také již není třeba dokládat bance faktury za nákup stavebního materiálu a prací, ale hypoteční úvěr mohou klienti čerpat jen oproti hodnotě stavby. Po úplném vyčerpání hypotéky potom bance předloží kolaudační souhlas nebo oznámení o užívání stavby. Stavební firmě se obvykle platí po dokončení jednotlivých etap stavby. Posledních deset procent z ceny domu se doporučuje zaplatit až po převzetí stavby a odstranění případných závad.

 

Autorka je ředitelkou řízení produktů Hypoteční banky.

Autor článku

Radomíra Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ