Co chystá Česko pro předsednictví v Radě EU?

08.07.2008 | , Finance.cz
EU


Česká republika bude vládnout Evropské unii v první polovině příštího roku. Na osmnáctiměsíčním předsednictví se bude podílet společně s  Francií a Švédskem. Jsou však české priority slučitelné s evropskou realitou?

Téma týdne: Předsednictví ČR v Radě EU

V článku O co vlastně jde při předsednictví v Radě EU jsme si nastínili v čem spočívá podstata předsedat v Radě Evropské unie. Nyní se zaměříme na ty oblasti, které si Česká republika stanovila jako své priority a jejichž prosazování bude předmětem našeho budoucího předsednictví.

Česká republika bude vládnout Evropské unii v první polovině příštího roku. Na osmnáctiměsíčním předsednictví se bude podílet společně s  Francií (v druhé půli letošního roku) a Švédskem, které bude předsedat po naší zemi v druhé polovině roku příštího.


„Evropa bez bariér“


Jak uvádí materiál s názvem Prioritní oblasti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v prvním pololetí roku 2009, hlavní motto našeho budoucího předsednictví je „Evropa bez bariér“. Proč právě toto heslo? Důvodem jsou vnímané (ze strany České republiky) přetrvávající překážky volného pohybu na jednotném vnitřním trhu unie, ať už se jedná například o přechodná období na volný pohyb pracovních sil či bariéry pohybu zboží, služeb a kapitálu, ale taktéž malou míra liberalizace obchodu se třetími zeměmi. Dalším uváděným důvodem je nadměrné financování některých tradičních politik – jako je Společná zemědělská politika namísto investování prostředků do prorůstových politik.


Naše priority


Mimo toto motto si naše republika stanovila pro předsednictví celkem pět prioritních oblastí, které jsou následující, s tím že první zmíněná priorita je považována za hlavní a tudíž klíčovou:

  • Evropa konkurenceschopná a otevřená;
  • Rozpočet pro budoucnost Evropy;
  • Energetika udržitelná a bezpečná;
  • Evropa jako globální partner;
  • Evropa bezpečná a svobodná.

Česká republika (ostatně jako všechny země) chce využít předsednictví k zanechání určité vlastní stopy na integračním procesu. V rámci této priority bude naše země usilovat o věnování větší pozornosti problematice vzdělání a výzkumu, jakožto faktorům díky kterým lze dosáhnout větší konkurenceschopnosti celé evropské ekonomiky. Problémem na který chtějí Češi taktéž upozornit je velká míra regulace v evropských zemích znesnadňující fungování především malých a středních firem. Za tímto účelem byla již dokonce provedena analýza regulatorní zátěže a česká strana tak jasně deklaruje svůj zájem na řešení této problematiky. Toto téma je v současné době rovněž prioritou Evropské komise, která by měla do konce letošního roku navrhnout změny v legislativě EU vedoucí k redukci administrativní zátěže.


Transatlantické vztahy


Předmětem zájmu České republiky budou rovněž vnější vztahy EU. V rámci zahraniční politiky Evropské unie (viz výše čtvrtá priorita) mají češi v plánu zaměřit se na upevnění transatlantických vztahů. Ve středu pozornosti však bude taktéž západ Balkánu a východní Evropa. Transatlantickým vztahům je přikládána poměrně velká pozornost, neboť Spojené státy americké jsou považovány za dlouhodobě nejdůležitějšího a z hlediska strategických vztahů nejvýznamnějšího spojence Evropy. Francouzi se chtějí zabývat spoluprací mezi Evropskou unií a NATO a Česká republika v tomhle ohledu naváže ve věnování se problematice bezpečnostní spolupráce se Spojenými státy americkými právě na platformě NATA.  


Priority versus realita


Priority a cílové oblasti pro své budoucí předsednictví má naše země již stanoveny. Nicméně každá předsednická země přebírá vládu nad unií v době již nastalých určitých událostí a je třeba zabývat se i jimi. V současnosti je možno za tu událost považovat například problémy s ratifikací Lisabonské smlouvy a nejasnosti ohledně budoucnosti tohoto dokumentu. Na Českou republiku čeká nelehký úkol v diplomaticky nelehké době. Naše budoucí předsednictví můžeme brát jako zkoušku toho, jakou roli v Evropské unii jsme schopni hrát. Zda-li budeme pouze vyslovovat svá nesouhlasná a souhlasná stanoviska, či budeme-li se snažit Evropskou unii změnit.

 

Předsednictví ČR v Radě EUPředsednictví České republiky v Radě Evropské unie je poslední dobou často citovaným pojmem. Jedná se svým způsobem o výzvu určit další směřování uskupení 27 členských zemí. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků objasníme nejprve základní principy předsednictví a budeme pokračovat specifiky České republiky.

Autor článku

Petra Černíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát