Ústecká Spolchemie vyplatí dividendu 12 Kč na jednu akcii

07.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 7. července (ČTK) - Ústecká Spolchemie dá z loňského zisku asi 243 milionů korun na dividendy 50 milionů korun. Na jednu akcii připadne 12 korun. Loni firma dividendy nevyplatila. Na dnešní valné hromadě rozhodla, že na úhradu ztráty z minulých let půjde více než 118 milionů, do rezervního fondu se přidělí 28 milionů korun a 46 milionů korun ponechá v nerozděleném zisku z minulých let.

Spolchemie loni vykázala rekordní tržby 4,6 miliardy korun. V roce 2006 činil zisk 81,8 milionu korun při tržbách 4,34 miliardy korun. "Loňský rok byl pro nás velmi úspěšným. Podařilo se naplnit cíle podnikatelského plánu, a potvrdily se tak marketingové projekce nově vybudovaných výrobních kapacit pro obor syntetických pryskyřic," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Spolchemie Martin Procházka.

Letošní situaci ale kvůli posilování koruny označil za nedobrou. "Při kurzu 23,7 koruny za euro budeme mít problémy vytvořit významný zisk," řekl. Firma vyváží 83 procent své produkce, především do evropských zemí. "Je to katastrofa pro český průmysl, při současném kurzu vyjde lépe nakupovat elektřinu v Německu. Selhala vláda, nikdo situaci neřeší," uvedl Procházka. Letos přišla kvůli změně kurzu společnost na tržbách zhruba o 200 milionů korun. Spolchemie chce udržet zisk, proto uvažuje o uzavření některých menších provozů a chce rozvíjet jinou, především specializovanou výrobu.

Situace společnosti se stabilizovala v minulých letech. V roce 2005 se v rámci konsolidačního programu České konsolidační agentury stala strategickým partnerem společnost Via Chem Group, která je s podílem 67 procent majoritním akcionářem Spolchemie. Via Chem Group má podíl i v ústecké Setuze.

Konsolidovaný zisk skupiny, do které patří i dceřiné společnosti nebo firmy, ve kterých má Spolchemie majetkovou účast, například Epispol, dosáhl loni 297 milionů korun. Letos chce společnost dosáhnout konsolidovaného zisku 305 milionů korun při tržbách 5,8 miliardy korun. Investice plánuje za 1,2 miliardy korun.

Na konci roku 2007 ve Spolchemii pracovalo 983 zaměstnanců a v Epispolu 43 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK