EP: Potraviny pro děti v EU budou muset být bez barviv a sladidel

08.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk/ Brusel 8. července (zpravodajka ČTK) - Potraviny pro kojence a malé děti, které se prodávají v Evropské unii, nebudou smět obsahovat sladidla a barviva. Jde o součást několika nařízení týkajících se přidávání přísad, aromatických látek a enzymů do potravin, která dnes přijal Evropský parlament.

Většina přísad se do potravin přidává, aby jídlo mělo lepší kvalitu i chuťové vlastnosti. Prodlužují například jeho trvanlivost, zvýrazňují jeho barvu, regulují kyselost nebo dodávají na sladkosti.

Vědecké poznatky ale ukazují, že některé látky přidávané do potravin mohou mít špatný vliv na děti. Patří mezi ně barviva E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 a E 124. Tyto látky budou muset být uvedeny v údajích o složení potraviny a navíc bude muset být na obale i upozornění, že výrobek obsahuje přísady, jež mohou mít nežádoucí vliv na pozornost a aktivitu dětí. Jako "přírodní" budou v budoucnu smět být označovány jen ty přísady, které jsou přírodního původu z 95 procent.

Přídatné látky se v potravinářském průmyslu používají ve stále vyšší míře, nicméně například pro enzymy doposud "sedmadvacítka" neměla žádná společná pravidla a v případě jiných přísad byla pravidla již zastaralá. Enzymy se využívají při pečení, výrobě sýra nebo piva.

Nyní mají výrobci potravin "k ruce" asi 300 přídatných látek a 2600 příchutí. Kromě nových látek, které by chtěli producenti používat, budou muset povolovacím procesem projít i již existující látky. Pokud nebudou splňovat požadovaná kritéria, budou vyškrtnuty ze seznamu povolených látek a do potravin se nebudou smět přidávat.

Nová pravidla pro přídatné látky v potravinách by měla začít platit ještě letos.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK