Příjmy zaměstnanců osvobozené od daně (stravování)

02.08.2001 | , Finance.cz
DANĚ


Každý den zde naleznete jedno z významných osvobození zaměstnanců od daně. Dnes jsme pro Vás připravili: Stravování

Stravování

Od daně z příjmů fyzických osob je u zaměstnance osvobozena hodnota stravování poskytovaná jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem ke spotřebě na pracovišti nebo v rámci závodního stravování zajišťovaného prostřednictvím jiných subjektů.

Výše jmenované nepeněžní plnění je od daně plně osvobozeno bez ohledu na to, zda je zčásti uhrazeno z daňově uznatelných nákladů zaměstnavatele a částečně ze sociálního fondu tvořeného ze zisku zaměstnavatele po zdanění, anebo je zčásti nebo plně hrazeno jen z příslušného sociálního fondu. Z toho vyplývá, že je tedy daleko výhodnější, když zaměstnavatel poskytne zaměstnancům stravenky, než aby za obědy v restauraci platili ze svých soukromých (zdaněných) prostředků. Toto zvýhodnění se netýká výlučně jen stávajících zaměstnanců, ale například i zaměstnanců dřívějších, důchodců apod.

Co se týče příspěvků na závodní stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů může mít zaměstnavatel v daňových nákladech až 55 % ceny hlavního jídla na každou směnu zaměstnance, maximálně však 70 % stravného při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin. Tento poměrně komplikovaný text zákona v praxi znamená, že maximálně lze dnes z firemních nákladů daňově účinně přispět částkou 49,90 Kč (70 % z 67 Kč), což odpovídá obědu v hodnotě 85 Kč (z toho 55 % = 46,90). V případě, že bude cena obědu například 50 Kč, zaměstnavatel se pak může podílet daňově výhodně částkou 27,50 Kč a zbylých 22,50 Kč zaplatí zaměstnanec.

Nic však nebrání zaměstnavateli tomu, aby hradil větší část ceny stravenky, nad daňově uznatelné náklady. Bude tak již muset učinit na úkor svého zisku, např. z uvedeného sociálního fondu. U zaměstnance i pak půjde plně o nepeněžní příjem osvobozený od daně, a tím pádem ani nepodléhající zdravotnímu a sociálnímu pojištění.

Je zde však potřeba dávat pozor na peněžité příspěvky na stravování zaměstnanců, které se nu některých firem objevují na výplatní pásce jako jistý příplatek ke mzdě. Tato peněžitá plnění již osvobozena od daně nejsou, a proto obecně podléhají i zmíněnému pojištění!

Tip Finance.cz: Zaměstnanci patří do ruky stravenka, nikoli peníze.


Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ