Do zahraničí: Občanka nebo pas?

15.07.2008 | , Finance.cz
EU


Chystáte se do zahraničí na svoji zaslouženou dovolenou a řešíte otázku zda si přibalit cestovní pas, a nebo zda si vystačíte s občanským průkazem? Podívejte se s námi, kdy občanka postačí a kdy  je naopak doporučován cestovní doklad v podobě pasu.

Ještě před několika málo lety si jen málokdo dokázal představit, že při cestě za hranice nebude potřebovat cestovní pas. Doba se změnila a naším vstupem po Evropské unie v roce 2004 se pro občany České republiky otevřela možnost cestovat do členských zemí pouze s platným občanským průkazem. I tak lze říci, že vlastnit cestovní pas se určitě vyplatí, neboť do všech ostatních zemí světa se bez něj nedostaneme.  Navíc v některých případech zvláště pokud se vypravíme do zahraničí s dětmi nám občanka také nebude dostačovat. Kam je potřeba pas a kde je stačí občanka? Více na na následujících řádcích.


Do EU s občankou , ale ...


Jak již bylo řečeno výše cestovat nejen do členských zemí EU lze nejen s cestovním pasem a to ať již se strojově čitelnými údaji a s biometrickými údaji, nebo bez strojově čitelných a bez biometrických údajů, ale také na všechny typy občanských průkazů. Tedy vycestovat lze podle informací uvedených na stránkách  MVCR nejen s občanským průkazem se strojově čitelnými údaji, ale také  bez strojově čitelných údajů, a to jak ve formě identifikační karty tak dokonce ve formě knížky.

 

Nedoporučuje se používat občanské průkazy s oddělenou vyznačenou částí (s odstřiženým rohem) z důvodu změny povinných údajů zapsaných v občanském průkazu, protože odstřižení rohu by v případě prokazování totožnosti držitele ve státě Evropské unie mohlo být považováno za vyznačení neplatnosti občanského průkazu anebo za jeho poškození.


Máte-li tedy občanský průkaz s ustřihnutým rohem, určitě sebou na cestu přibalte platný pas, vyhnete se tak problémům, které by jste mohli v cizině z tohoto důvodu mít.


Děti a cestování


I když lze do zemí Evropské unie můžete vycestovat s občanským průkazem u dětí je situace jiná. Občanský průkaz získává dítě – občan až v 15 letech. Do té doby může cestovat pouze s cestovním pasem (více o cestovních pasech a to nejen pro děti se budete moci dočíst v zítřejším článku). I tak mohou děti bez občanky či bez cestovního pasu vycestovat. Stačí pokud je rodiče mají zapsané ve svém cestovním pase. Takže pokud máte malé děti bez vlastního cestovního dokladu, ale zapsané ve vašem cestovním pase, bude pro vás i cesta do zemí Evropské unie spojena s potřebou vzít si sebou cestovní pas. Pro možnost využití pasu pro děti pro děti zapsané v cestovním pase platí určitá pravidla.

 

Dítě zapsané do pasu rodiče před 1.9.2006 může takto cestovat do 15 let věku a dítě zapsané do pasu rodiče od 1.3.2008 může takto cestovat do 10 let věku (v období od 1.9.2006 do 29.2.2008 nebylo možné děti do pasu rodiče zapisovat).

 


Občanka rodiče dítěti k cestě do EU nepostačí


Všichni, kdož  mají platný občanský průkaz, ho mohou jako cestovní doklad využít při cestě do členských zemí EU. Do občanského průkazu stejně jako do pasu lze zapsat i děti. Mohlo by se tedy zdát, že dítě zapsané v občanském průkazu by mohlo na tento doklad rodiče vycestovat. Bohužel tomu tak není.
Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele.  Pro společné cesty rodičů s dětmi do států Evropské unie lze doporučit, aby rodiče používali cestovní pasy a ne občanské průkazy.  Na rozdíl od pasu, kam se zapisuje datum narození a pohlaví dítěte, je do občanského průkazu zapsáno rodné číslo dítěte. Rodné číslo dítěte, jakožto vnitrostátní identifikační údaj může být nesrozumitelné cizím orgánům při pobytu ve státě Evropské unie.

I když se na první pohled může zdát, že nám občanka do EU bude plně postačovat, jsou v průběhu života období, kdy se může pas hodit, zvláště máte-li malé děti a nechcete jim téměř každý rok vyřizovat nový pas.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát