HN: MF vyhlašuje podruhé tendr na Státní pokladnu

15.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Ministerstvo financí vyhlašuje nové výběrové řízení na vybudování systému digitální Státní pokladny. Už dnes by měly firmy na centrální adrese najít zadávací dokumentaci pro dosud největší IT státní zakázku za 2,5 miliardy korun. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Jde už o druhý pokus vybrat dodavatele systému, ten první zrušil antimonopolní úřad.

Projekt státní pokladny má zlevnit, zpřehlednit a zjednodušit správu veřejných financí. Systém by měl propojit více než 4000 státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Minstři tak například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého rezortu.

Průběh první soutěže byl kritizován zúčastněnými firmami. Mezi nejhlasitějšími kritiky byla jihlavská firma Gordic. Ta podala stížnost k antimonopolnímu úřadu, který soutěž nakonec zrušil. Problém byl v tom, že ministerstvo ve finálním kole požadovalo konkrétní systém od německé firmy SAP, píše deník.

V novém zadání se už konkrétní jméno poptávaného softwaru neobjevuje. "Platforma není konkrétně specifikována, výběrové řízení nám to konečně ani neumožňuje," řekl HN Pavel Nevšímal, který má na ministerstvu financí projekt na starosti. V zadání je i povinný čtyřletý závazek k uživatelské podpoře. "Pak se bude jednat o případné změně nebo prodloužení," vysvětlil.

Letošní tendr je navíc větší než ten loňský, protože k rozpočtovému systému přibyl ještě systém účetnický. Ministerstvo proto upravilo podmínky pro účast v tendru tak, aby se soutěžící firmy musely propojovat do konsorcií, píšou HN.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK