FAKTOGRAFIE-Schválené změny důchodového a nemocenského zákona

17.07.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Senát ve čtvrtek schválil novelu zákona o důchodovém pojištění. Agentura Reuters přináší přehled změn plynoucích ze...

...zákona:

NOVELA ZÁKONA O DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ - Systém průběžného financování důchodového systému bude zachován stejně jako povinnost platit důchodové pojištění pro všechny ekonomicky aktivní občany. - Zákon navrhuje do roku 2030 postupně zvyšovat důchodový věk mužů na 65 let ze současných zhruba 62 let (odchod do penze se vypočítává, za základ se bere věk 60 let a přičítají se k němu dva měsíce za každý započatý rok od roku 1996). - Postupné zvyšování důchodového věku žen na 62 až 64 let - podle počtu vychovaných dětí ze současných zhruba 59 let (odchod do penze se vypočítává, za základ se bere u žen se dvěma dětmi věk 55 let a přičítají se k němu čtyři měsíce za každý započatý rok od roku 1996). - Postupné prodlužování minimální délky placení důchodového pojištění až na 35 let ze současných 25 let. - Vyloučení doby studia započítávané do délky důchodového pojištění. Opatření bude platit pro studenty studující po zavedení navrhovaného zákona. - Nižší penze při předčasném odchodu do důchodu. - Zvyšování procentní výměry důchodu v případě, že důchodce pracuje. - Nové vymezení invalidity pro nárok na invalidní důchod.

SOUVISLOSTI - Průměrný důchod činí od začátku letošního roku 9111 korun, tedy zhruba 42 procent průměrné mzdy, od srpna se pak zvýší na 9616 korun. - Z plánovaných výdajů letošního státního rozpočtu v objemu 1,1 bilionu korun je na důchody vyčleněno 306 miliard, tedy zhruba třetina. - U mužů se nyní bere jako základ pro důchodový věk 60 let, u žen 57 let. Penzijní věk žen snižuje počet vychovaných dětí až na 53 let pro ženy s pěti a více dětmi. - Současná zákonná úprava předpokládá postupné prodlužování věku odchodu do důchodu až do roku 2013 a stanovuje přesný výpočet odpovídajícího důchodového věku. - Důchodový věk se stanoví tak, že se ke kalendářnímu měsíci, ve kterém dosáhl pojištěnec důchodové věkové hranice, přičítají u mužů 2 a u žen 4 kalendářní měsíce za každý i započatý kalendářní rok od roku 1996. - V roce 2013 budou mít muži a bezdětné ženy nárok na penzi až po dosažení 63 let. U žen s dětmi důchodový věk klesá podle počtu dětí až na 59 let. Například žena se dvěmi dětmi bude mít v roce 2013 nárok na důchod v 61 letech. - Původně měla být důchodová reforma vypracována na základě dohody všech parlamentních stran, aby nebyl systém ohrožen politickými změnami. - Po krachu politických jednání v loňském roce je výsledkem shody pouze ve vládní koalici.

MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ - Přehled věkových hranic pro nárok na penzi v zemích EU na: http://www.cssz.cz/cz/evropska-unie/duchodove-pojisteni/duchodov y-vek.htm

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK