ČP: Naší ambicí je stát se významným hráčem na trhu hypoték

21.07.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Česká pojišťovna rozšířila svou nabídku o hypotéky. O nové nabídce ČP a o výhodách jejich hypotečních úvěrů jsme si povídali s  Jiřím Doubravským, vrchním ředitelem úseku řízení hypoték ČP.

Dobrý den, představovat Českou pojišťovnu je asi zbytečné. Se svými 4 miliony klientů a 180-letou tradicí patří mezi lídra  českého pojišťovacího trhu. Své aktivity ovšem nesměřujete už pouze na pojištění, ale letos jste přišli i s nabídkou hypotečních úvěrů. Proč jste se rozhodli rozšířit právě tímto směrem?
Naše důvody byly jednoduché, reagujeme na potřeby našich klientů. Hypotéky jsou logickým doplněním produktové nabídky České pojišťovny v rámci její strategie „Blíž klientům“, která zahrnuje mimo jiné komplexní a kvalitní finanční servis pro klienta nejen v oblasti pojištění, ale i v oblasti investiční a úvěrové. Klient u nás získá nejen hypotéku, ale má možnost vybrat si pod jednou střechou i některý z namíru ušitých pojistných produktů, které mu můžeme jako pojišťovna nabídnout, a které jsou tak jako tak k úvěru obvykle vyžadovány.

Hypoteční úvěry nabízíte ve spolupráci s odborníky ze dvou hypotečních bank,  a to Hypoteční banky a Raiffeisenbank. Proč právě volba těchto partnerů? Jsou vám v něčem tyto instituce, resp. jejich produkty bližší?
Zmínil bych dva hlavní důvody, proč jsme zvolili právě tyto dvě banky. Jednak je považujeme za nejprogresivnější na trhu a jednak nám spojení jejich produktové nabídky dává prostor k oslovení velmi širokého spektra klientů. Zprávy z trhu svědčí o tom, že jsme zvolili správně. Hypoteční banka je v současnosti jasná jednička na trhu a Raiffeisenbank pro změnu banka s nejrychleji rostoucím podílem v oblasti hypoték.     

Nabízíte oproti jiným poskytovatelům něco nadstandardního?  Mířím tím k otázce, proč by si lidé měli brát hypotéky od vás a ne přímo od specializovaných bank…
Konkrétních výhod a benefitů, které žadatelům o úvěr nabízíme, je celá řada. V současnosti platí až do 31. srpna letní akce, v rámci níž nabízíme zájemcům o úvěr vyřízení hypotéky bez poplatku a trvalou slevu ve výši 30 % na pojištění financované nemovitosti i domácnosti, díky které mohou klienti ušetřit za celou dobu trvání hypotéky desetitisíce korun.  Navíc mohou klienti získat poukaz na trvalou slevu na havarijním pojištění České pojišťovny ve výši 20 % a jednorázovou 10% slevu na cestovní pojištění.

Hypotéky nabízené pojišťovnou mohou v mnoha čtenářích vyvolat očekávání, že budou nějakým způsobem ovlivněny vaší hlavní činností – pojištěním. Je tomu tak? Prodáváte i kombinované hypotéky s pojištěním?
V naší nabídce naleznete i produkty kombinující hypotéku s pojištěním, konkrétně investičním životním pojištěním, ale jedná se pouze o malou část z naší celkové produktové nabídky, která zahrnuje prakticky všechny v současnosti klienty vyžadované typy hypotečních úvěrů. Samozřejmě, díky tomu, že jsme pojišťovna, můžeme klientům nabídnout pojištění k hypotéce za výhodnějších podmínek. Konkrétní současné slevy jsem uvedl výše.

V návaznosti na předešlou otázku – spatřujete v propojení hypotéky s například investičním životním pojištěním nějaké výhody? Pro jakou cílovou skupinu byste takový produkt doporučil?
Výhodnost Vámi zmiňovaného kombinovaného produktu je velmi individuální a závisí mimo jiné také především na výkonnosti zvoleného typu investic. Z dlouhodobého hlediska se může jednat o zajímavý produkt, avšak  současný propad na investičních trzích negativně ovlivnil postoj řady klientů k tomuto způsobu financování.        

Jsou vámi nabízené hypoteční úvěry určeny široké veřejnosti, nebo je primárně připravujete pro vaše stávající klienty? První cesta vede skutečně k našim stávajícím klientům, kteří mohou využít svých již existujících pojistných produktů k získání některých výhod spojených s hypoteční úvěrem. Orientujeme se ale samozřejmě také na nové klienty, pro které chceme být velmi zajímavou alternativou při řešení jejich potřeb spojených s bydlením. Nové bydlení totiž neznamená jenom vyřízení hypotéky, ale také pojistky. Oba tyto produktu u nás klient najde pod jednou střechou.  Při jejich vyřizování ušetří tedy nejen peníze, ale i čas.

Předpokládám, že základní parametry vámi nabízených hypotečních úvěrů se příliš neliší od parametrů a úroků vašich partnerů. Existují tam vůbec nějaké rozdíly?
Naše cenová nabídka není zcela identická s nabídkou partnerských bank. Díky své silné pozici můžeme  vyjednat pro naše klienty nejlepší parametry úvěrů i sazeb v každém okamžiku. Výši úrokové sazby navíc klientovi garantujeme po dobu 30 dnů od projevení zájmu o úvěr. 

Hypoteční úvěry nabízí Česká pojišťovna krátkou dobu. Jak jste spokojeni se zájmem klientů o tento váš nový produkt? Kolika lidem jste již pomohli k jejich vlastnímu bydlení?
Za krátkou dobu existence hypoték v České pojišťovně jsme úspěšně obsloužili již více než 600 klientů a s jejich rostoucím počtem zaznamenáváme neustále se zvyšující zájem o náš produkt.        

Jaké jsou ambice České pojišťovny na trhu hypotečních úvěrů?  Neplánujete do budoucna vyvinout i vlastní produkty na financování bydlení?
Naší ambicí je stát se v horizontu příštích tří let významným hráčem na trhu hypoték s jasnou nabídkou vysoké přidané hodnoty klientům ČP realizovanou zejména společnou nabídkou souvisejících pojistných produktů.

V posledních měsících mnoho bank zpřísnilo kritéria pro poskytování hypoték. Řadíte se spíše k benevolentnějším poskytovatelům, nebo k těm nejneúprosnějším?
Co se týče kritérií pro poskytování hypoték, řídíme se kritérii partnerských bank. Na tvorbě těchto kritérií do určité míry participujeme a domníváme se, že odrážejí aktuální situaci na trhu. Domnívám se, že se tímto přístupem řadíme k racionální části trhu.

Mnoho našich čtenářů se stále ptá na tu samou otázku – jak budou úrokové sazby hypotéky vysoké třeba za rok. Jaký je tedy váš názor na zvyšování případně snižování sazeb do budoucna?
V současnosti je složité předvídat další vývoj úrokových sazeb na nejbližší měsíce, resp. roky, nicméně v horizontu tohoto roku neočekávám, že by došlo k jejich poklesu, spíše lze očekávat jejich stagnaci, možná i jejich další mírný nárůst.    

Na závěr jednu osobní otázku. Specializujete se na hypotéky již řadu let. Co vás vedlo ke kroku přejít z bankovního sektoru do pojišťovny a  poněkud netradičně se i zde se zabývat problematikou hypotečních úvěrů?
Důvod byl poměrně jednoduchý, byla to výzva pokusit se postavit poměrně unikátní koncept, kterému se v zahraničí říká Bancassurance, tedy jednoduše řečeno model postavený na spojení nabídky bankovních a pojišťovacích produktů. Se silným zázemím jedničky na pojistném trhu, kterou ČP jistě je, věříme v úspěch tohoto přístupu.

Děkuji za rozhovor,
Elena Ondrová, Finance.cz.

Doubravsky.jpgJiří Doubravský vystudoval ekonomickou fakultu Západočeské univerzity, kde také letos dokončuje doktorantské studium a získal titul MBA na Nothingem Trent University. Do ČP přišel po pětiletém úspěšném působení v řídící funkci v oblasti financování nemovitostí a řízení strategických aliancí HVB Bank. Před tím pracoval deset let v Komerční bance, naposledy jako ředitel odboru občanských úvěrů na centrále společnosti. V současné době pracuje jako vrchní ředitele nového úseku řízení hypoték České pojišťovny.

 

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ