Odpovědnost za škody (zaměstnanec zaměstnavateli)

21.08.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V této zprávě naleznete informace, které se týkají odpovědnosti zaměstnance za škody způsobené zaměstnavateli.

Problematika odpovědnosti a náhrady škody je jednou z nejsložitějších oblastí práva  a v pracovním právu tento fakt samozřejmě platí též. Právní úprava odpovědnosti a náhrady škody je obsažena v ustanoveních § 170-206 ZP a § 25-37 nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce. Pokud se jedná o odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli vyskytuje se v zákoníku práce  jednak tzv. obecná odpovědnost zaměstnance  a jednak tzv. odpovědnost zvláštní. Zaměstnanec je povinen nahradit škodu v penězích. Je ovšem možné odčinit škodu tak, že zaměstnanec uvede vše v předešlý stav, (např. poškozenou věc na vlastní náklady opraví).

Zaměstnanec, který odpovídá za škodu podle obecných ustanovení zákoníku práce je povinen uhradit škodu:
v plné výši včetně ušlého zisku, pokud způsobil škodu úmyslně
v plné výši, pokud škodu způsobil v opilosti nebo pod vlivem drog či jiných omamných látek
ve výši čtyř a půl násobku svého průměrného měsíčního výdělku , způsobil-li škodu nedbalostí
ve výši poloviny průměrného měsíčního výdělku, způsobil-li škodu vyrobením zmetku. Zaměstnavatel může výši náhrady v tomto případě snížit, vznikne-li zmetek omluvitelnou chybou zaměstnance.

Zaměstnanec, který odpovídá za vzniklou škodu podle zvláštních ustanovení zákoníku práce, je povinen uhradit vzniklou škodu:
v plné výši, jedná-li se o škodu způsobenou na předmětech svěřených k vyúčtování, ovšem zde s výjimkou společné hmotné odpovědnosti, kdy se náhrada škody rozdělí mezi společně odpovědně zaměstnance podle pravidla obsaženého v ustanovení § 182 zákoníku práce
v plné výši, vznikla-li škoda ztrátou předmětů svěřených na základě písemného potvrzení.

Škody způsobené v jednom kalendářním měsíci se pro potřebu určení výše náhrady sečítají. Promlčení nároku na náhradu škody nastane, nebyl-li nárok uplatněn ve lhůtě tří let (v případě škody způsobené úmyslně ve lhůtě deseti let) ode dne, kdy škoda vznikla. Výši požadované náhrady určuje zaměstnavatel. Pokud výše škody přesahuje 1 000,- Kč je zaměstnavatel povinen projednat výši náhrady a způsob její úhrady s příslušným odborovým orgánem.

Autor článku

Hana Stejskalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU