Rozsudek nad šéfem banky Haná

23.08.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Koncem minulého týden byl u Okresního soudu v Prostějově odsouzen bývalý ředitel prostějovské pobočky banky Haná Luďek Stejskal.

Koncem minulého týden byl u Okresního soudu v Prostějově odsouzen bývalý ředitel prostějovské pobočky banky Haná Luďek Stejskal. Uznal ho vinným, protože porušil zákony a vnitřní předpisy banky, když poskytl dvěma firmám několikamilionové úvěry, aniž měl záruku, že se půjčené peníze bance vrátí. Poskytl osmimilionový úvěr firmě Samawa Olomouc bez zástavní smlouvy v roce 1992 a později také firmě Sika půjčil na nákup zboží ze zahraničí. Rozsudek zněl na dvacet měsíců vězení s podmínkou na dva roky.
Jeden soud s Luďkem Stejskalem již proběhl. Při tomto jednání byl zproštěn viny. Avšak krajský soud toto rozhodnutí zrušil a vrátil zpět k opětovnému projednání. "Ze závěrů krajského soudu vyplývá, že dřívější rozsudek zdejšího soudu nebyl správný," řekl soudce Antonín Werner.
Banka Haná bývala pátou nejsilnější bankou v České republice, když začal mít problémy. Nikdy na ni nebyla uvalena nucená správa, protože se později stala součástí IPB. V říjnu by se měl začít projednávat případ s dalším členem vedení banky Haná. Bývalý generální ředitel Pavel Rucký je podezřelý, že dovolil poskytnutí třicetimilionového úvěru bez jakýchkoliv garancí.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ