Mladá fronta Economii nekoupí a popírá spojení s ruským kapitálem

27.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Vydavatelství Mladá fronta (MF) oznámilo, že nemá zájem koupit většinový podíl společnosti Verlagsgruppe Handelsblatt ve vydavatelství Economia. Mladá fronta byla přitom podle některých médií hlavním adeptem na koupi a údajně v soutěži podala nejvyšší nabídku. Firma zároveň popřela informace médií, že za ní stojí ruský kapitál. ČTK to dnes sdělil Michal Donath z agentury Donath-Burson-Marsteller, která Mladou frontu mediálně zastupuje.

"Vydavatelství Mladá fronta ani žádná její mateřská, dceřiná nebo sesterská společnost vydavatelský dům Economia v žádném případě kupovat nebude," uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Mladé fronty Michael Dědeček. Termín pro podání závazných přihlášek byl v pondělí, počty údajných zájemců se podle médií liší a pohybují se od zhruba čtyř do sedmi.

Investorem vydavatelství MF je podle Dědečka americký fond European Financial Services (EFS) se sídlem v USA. Podle některých médií má ale fond sídlo na karibském ostrově Dominika a vlastnické vztahy kolem MF považují tato média za nejasné.

Podle České televize za Mladou frontu vystupuje podnikatel František Savov, který mimo jiné figuroval v kauze zmizení 500 milionů korun z České konsolidační agentury. ČT či server Týden.cz nedávno uvedli, že nelze zjistit, kdo za European Financial Services stojí.

Pode některých médií za investorem MF stojí ruský kapitál a také německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung nedávno naznačil, že by mohlo existovat spojení mezi European Financial Services a ruským kapitálem. List v té souvislosti psal i o případné "ukrajinizaci" českého tisku.

Podle Dědečka to ale není pravda. "Jeho akcionáři (EFS) jsou fyzické osoby - Američané, Britové a Češi. Žádný občan bývalého Sovětského svazu mezi nimi prostě není," tvrdí Dědeček. "V médiích proběhly dokonce spekulace, že jsme buď něčím bílým koněm, nebo naopak, že za nás při nákupu Economie jedná někdo jiný. Ani jedno tvrzení není pravdivé," dodal.

Mladá fronta a.s., která nemá nic společného s listem Mladá fronta Dnes, vydává ekonomický deník E15 a řadu časopisů jako MF Plus, Juicy, Lidé a země, Strategie, For Men nebo Zoom.

Na rozdíl od některých jiných firem na trhu v posledních letech nezveřejňuje výsledky hospodaření. Poslední dostupné výsledky se týkají roku 2003, kdy podle výroční zprávy společnosti hospodařila MF se ztrátou ve výši 245.000 korun; v roce 2002 dosáhla ztráta 8,6 milionu korun. Firma ve výroční zprávě také uvádí, že kumulovaná ztráta Mladé fronty a.s. za období 1993 až 2003 dosáhla 105,7 milionu korun.

Podle Dědečka je MF "rychle rostoucí firmou", která vydává 45 periodik a každý rok kolem 200 knižních titulů. Za rok 2007 dosáhla podle údajů MF obratu 800 milionů korun a letos očekává obrat přes jednu miliardu. Jaký byl zisk či ztráta MF v uplynulém roce, firma neuvedla.

O prodeji většinového, téměř čtyřpětinového podílu společnosti Verlagsgruppe Handelsblatt ve vydavatelství Economia se rozhodne podle vedení Economie během srpna. Uzávěrka nabídek byla v pondělí večer, například podle týden starých informací České televize byly ve hře čtyři nabídky - od rakouského vydavatele deníku Die Presse Verlags-Gesselschaft, finského vydavatelství Sanoma, právě od akciové společnosti Mladá fronta a podnikatele Zdeňka Bakaly.

V počtu uchazečů o většinový podíl v Economii se média poněkud liší. Například podle informací serveru Euro.cz z předminulého týdne k uchazečům kromě Sanomy, Mladé fronty a Bakaly patřil také švýcarský Ringier, finanční společnost J&T a PPF Investments.

Společnost Verlagsgruppe Handelsblatt, které v Economii patří 78 procent, žádá podle dřívějších informací médií za vydavatele deníku Hospodářské noviny či týdeníku Ekonom kolem dvou miliard korun. Němci již dříve oznámili, že cena bude rozhodujícím kritériem.

Do portfolia Economie patří vedle Hospodářských novin a Ekonomu časopis Marketing & Media, Obchodní věstník a řada odborných magazínů. Skupina provozuje také zpravodajský server iHNed.cz.

Vydavatelství Economia v loňském roce hospodařilo se ziskem 96,1 milionu korun. To je zhruba o čtvrtinu (24,5 procenta) méně než v roce 2006. Economia zaznamenala také pokles tržeb za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží, a to o zhruba 2,1 procenta na 832,4 milionu korun. Pokles se týká i provozního zisku, jenž loni dosáhl 117,7 milionu korun, což ve srovnání s rokem 2006 představuje snížení rovněž zhruba o čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK