Euro: O projekt Státní pokladny mají IT firmy velký zájem

27.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - O miliardový tendr na vytvoření Státní pokladny je mezi IT firmami velký zájem. Zadávací dokumentaci si na ministerstvu financí do čtvrtka vyzvedlo 35 firem. Krom jiných i společnosti SAP, Hewlett-Packard, Logica, ale i Telefónica O2. Finální nabídku na dodávku ale podá jen několik společností. Uvádí to ve svém aktuálním vydání týdeník Euro. Jde už o druhý pokus vybrat dodavatele systému, ten první zrušil antimonopolní úřad.

Na seznamu zájemců jsou takřka všechny firmy, které v oboru informačních technologií něco znamenají, uvedl týdeník. Důvodů, proč ale nabídku podá jen pár firem, je podle něj několik. Někteří z uchazečů se například zřejmě sloučí do konsorcií a o miliardový kontrakt se budou ucházet společně. V této souvislosti se podle Eura nejčastěji hovoří o možné spolupráci na tendru mezi firmami IBM a Hewlett-Packard.

Další firmy si zase vyzvedly dokumentaci z toho důvodu, že chtějí o soutěži získat co nejvíce informací, protože se hodlají podílet na dodávkách systému pouze jako subdodavatel pro vítěze tendru. Jiné společnosti se nepřihlásily vůbec, protože nejsou schopny splnit některé základní předpoklady výběrového řízení.

Jak vyplývá z dokumentů, které má týdeník k dispozici, ministerstvo financí požaduje splnění několika podmínek, které přispějí k tomu, že počet zájemců výrazně prořídne ještě před podáním konkrétních nabídek.

Přihlášená firma musí například na účet ministerstva financí složit kauci 45 milionů korun, případně se prokázat bankovní garancí ve stejné výši. Další podmínkou je, že uchazeč o kontrakt musí mít uzavřenu smlouvu za pojištění zodpovědnosti ve výši minimálně 150 milionů korun, rovněž musí vykázat obrat za poslední tři účetní období o celkovém objemu tři miliardy korun, z toho minimálně miliardu korun ročně.

Lhůta pro doručení nabídek nebo žádostí o účast je stanovena na 9. září 2008, uvedl týdeník.

Náklady na vybudování státní pokladny dosáhnou zhruba 2,5 miliardy korun. Rozhodujícím kritériem pro tendr na dodávku systému bude cena, v konečném hodnocení má šedesátiprocentní váhu.

Státní pokladna by měla začít fungovat na přelomu let 2009 až 2010. Ministerstvo financí předpokládá, že nový systém zprůhlední a zjednoduší tok financí ve státní správě. Roční úspory dosáhnou podle týdeníku 0,5 procenta až jedno procento z celkového státního rozpočtu, tedy zhruba z bilionu korun.

Projekt státní pokladny má zlevnit, zpřehlednit a zjednodušit správu veřejných financí. Systém by měl propojit více než 4000 státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK