E15: Ruský Home Credit prodá miliardové dluhy

28.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Ruská Home Credit Finance Bank, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera, vyhlásila podle deníku E15 největší prodej nesplácených dluhů ve své historii. Obchodníkům s pohledávkami nabídne úvěry za 2,72 miliardy rublů (přibližně 1,7 miliardy korun). Deník E15 o tom informuje s odkazem na ruský list Vědomosti.

Podle deníku se tak potvrzuje, že splátkový prodej v Rusku je zvlášť riskantní byznys, ve kterém je potřeba počítat s řadou neplatičů. Firma podle mluvčího Home Creditu Milana Tománka nemůže transakci komentovat. "Mohu potvrdit, že jsme byli na ruském trhu vůbec první, kdo zorganizoval tendr na odprodej pohledávek po splatnosti," řekl E15 Tománek. "Získali jsme tak dobrou zkušenost, již hodláme i v budoucnu využívat," doplnil.

Podle Tománka je v současné době těsně před emisí eurobondů, proto firma nemůže vydávat žádná očekávání výnosu. Z odhadů z ruského trhu vyplývá, že Home Credit může za své úvěry získat mezi 20 až 30 procenty jejich nominální hodnoty.

Prodej půjček je třetím prodejem špatných aktiv ruského Home Creditu za poslední tři roky. Home Credit je první bankou v Ruské federaci, která prodává své dluhy prostředníkům. V roce 2006 je prodala za 2,7 miliardy rublů, o rok dříve to byly pohledávky za 1,6 miliardy rublů, píše E15.

Home Credit Finance je jedním z největších poskytovatelů spotřebitelských úvěrů v Rusku. Objem aktiv banky dosahuje 80 miliard korun. V České republice poskytl v prvním pololetí úvěry ve výši 4,8 miliardy korun, meziročně o 40 procent více. Skupina Home Credit, která působí i na Slovensku, v Kazachstánu, Bělorusku, na Ukrajině a v Číně, patří do společnosti Home Credit Grand Holding. Tu ze 100 procent vlastní společnost PPF Group, napsal E15.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK