Zimbabwe kvůli inflaci škrtne z hodnoty měny deset nul

30.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Harare 30. července (ČTK) - Nejvyšší inflace ve světové historii donutila Zimbabwe přikročit k výměně staré měny za novou tím, že z nominální hodnoty zimbabwského dolaru škrtne deset nul. Deset miliard zimbabwských dolarů se tak od 1. srpna změní na jeden dolar, sdělil dnes v televizním vysílání guvernér centrální banky Gideon Gono.

Inflace v zemi je podle guvernéra tak rychlá, že příliš vysoká čísla používaná při peněžních transakcích již ovlivňují fungování počítačových systémů v zemi. Elektronické kalkulačky, počítače a bankomaty si již nejsou schopny poradit s astronomickými nominálními sumami, které přitom každý den prudce rostou.

Centrální banka v polovině tohoto měsíce oznámila, že inflace v Zimbabwe dosáhla 2,2 milionu procent, což je světový rekord. Poslední oficiální údaj v únoru udával 164.900 procent. Banka minulý týden zavedla nově stomiliardovou bankovku, ta však již nestačí ani na koupi bochníku chleba. Od 1. srpna zároveň s výměnou měny začne platit nová bankovka s hodnotou 500 dolarů.

Zimbabwe se již řadu let zmítá v ekonomické krizi, kterou podle západních států způsobil svou politikou vyhánění bílých farmářů autoritářský prezident Robert Mugabe. Ten vládne v Zimbabwe 28 let od získání nezávislosti na Británii a ze všech potíží země obviňuje Západ, zejména Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK