MfD: Ott rozšiřuje okenářskou říši, spojí se s Poláky

02.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Zakladatel a šéf developerské společnosti Orco Jean-François Ott podle Mladé fronty Dnes rozšiřuje svou soukromou sbírku okenářských firem. Do jedné firemní skupiny spojí české výrobce plastových oken AQ Okna a VPO Protivanov s polskou skupinou Trion, píše MfD s odvoláním na polskou společnost, která je obchodovaná na varšavské burze.

Ottem založený soukromý investiční fond Novy Fund z Britských panenských ostrovů prodá podle deníku Polákům lucemburskou společnost Novy Windows, která během posledního roku koupila majoritní podíly v obou českých okenářských firmách. Výměnou za to dostane nově vydané akcie polské společnosti Trion.

Podíl, který získá jím řízený fond, nebyl podle MfD zatím zveřejněn - čeká se na ohodnocení firem. Ottův fond se však zřejmě stane majoritním akcionářem. Trion měl loni tržby 70 milionů zlotých (520 milionů Kč) a jeho tržní hodnota na burze je 320 milionů korun. Za 80procentní podíl ve skupině okolo VPO Protivanov, sedmičce na trhu, zaplatil fond odhadem 300 milionů, za polovinu v AQ Okna mohlo jít o více než dvojnásobek, poznamenává.

Spojením pod jednu střechu vznikne skupina, která za výrobu a montáž oken ročně utrží přes dvě miliardy. Výrobě oken v Česku zatím vládnou rodinné firmy a vysoce ziskový byznys nemá dosud dominantního hráče. Vedle Ottovy skupiny se o tuto pozici pokoušejí zakladatelé brokerské Wood&Company, kteří koupili největší společnost Vekra a šestku na trhu Otherm, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK