HN: Madeta sníží výkupní ceny mléka, zemědělci nesouhlasí

04.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. srpna (ČTK) - Největší tuzemská mlékárna Madeta se podle dnešních Hospodářských novin chystá snížit výkupní ceny mléka. S odvoláním na generálního ředitele společnosti Milana Teplého o tom informují dnešní Hospodářské noviny. Ceny mléka mají v porovnání s předchozím měsícem klesnout o 70 haléřů na litru. Podle deníku lze očekávat odmítavou reakci dodavatelů.

"Věřím zemědělcům, že jim také stoupají náklady na energie, na hnojiva. Ale já nemůžu kvůli jejich požadavkům zkrachovat, pak by přece ani oni neměli kam produkci dodávat," uvedl Teplý. Upozornil zároveň na to, že stejně jako stála za nedávným mléčným boomem velká poptávka ve světě, dnes zase globální trh tlačí tuzemské ceny dolů.

Podobně jako lídr trhu se podle deníku bude chovat většina ostatních mlékáren. "Současné ceny půjdou dolů," řekl ředitel Mlékárny Kunín Zbyněk Gebauer.

Zemědělci svůj odmítavý názor opírají o to, že nákupní ceny mléka klesly od počátku roku zhruba o dvě koruny na litr. V celkové roční produkci mléka by znamenaly dvě koruny na litru propad jejich příjmů zhruba o pět miliard korun. "Ustoupit ze současných cen už nemůžeme," tvrdí předseda zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Agrární komora chce údajně na úterý svolat tiskovou konferenci, na níž toto stanovisko potvrdí.

Madeta podle deníku zřejmě narazí na tuhý odpor mimo jiné u zemědělců z družstva Jih, které firmě dodává polovinu její potřeby. "Budeme trvat na předchozích cenách," poznamenal místopředseda družstva Zdeněk Houška.

Družstvo by podle listu mohlo využít toho, že pro třetinu si za lepší cenu našlo odbyt v Německu. V předchozím ostrém souboji loni na podzim farmáři dokonce Madetě hrozili hromadným odchodem. Roztržku nakonec hasil i ministr zemědělství na popud premiéra, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK