Kauza Moravia banky konečně u soudu

04.09.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Konečně byla Krajskému soudu v Ostravě předána obžaloba týkající se této kauzy.

Konečně byla Krajskému soudu v Ostravě předána obžaloba týkající se této kauzy. "Obžalováno je celkem 13 osob, které banku připravily o více než miliardu korun," řekl v pondělí Rostislav Bajgr z ostravské pobočky vrchního státního zastupitelství.
Obžaloba se kromě jiných také týká bývalého předsedy představenstva, členů představenstva, dvou advokátů a několika představitelů firem, které byly s bankou propojeny personálně. Jsou obviněni z úvěrových podvodů, klasických podvodů, zneužívání informací v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za tyto přečiny hrozí všem trest až dvanáct let.
Podvody v Moravia bance se vyšetřovali 21 měsíců. Podle policie předseda dozorčí rady banky Jiří Baron ovládal banku prostřednictvím několika firem. Ty potom dostávaly od banky "výhodné úvěry", které však pro banku byly rizikové a nevýhodné. Již v loňském roce byli v souvislosti s tímto případem obžalovány čtyři osoby. Celkový počet obviněných osob je tedy sedmnáct.
Banka na českém trhu působila od roku 1992 a bankovní licence jí byla odňata 9. listopadu 1999 a do 12 prosince 1999 je v konkursním řízení.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ