DATA V KOSTCE 4-Schodek běžného účtu horší, než čekal trh

12.08.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře dalších analytiků, aktualizuje...

...korunu)

Běžný účet platební bilance vykázal v červnu schodek 27 miliard korun, zatímco trh čekal deficit 9 miliard, ukázaly v úterý údaje České národní banky (ČNB).

Jedná se o nejhorší výsledek od loňského srpna, kdy deficit běžníého účtu dosáhl 29,4 miliardy korun.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČNB PLATEBNÍ BILANCE (mld Kč) 06/08 05/08 06/07 01-06/08 běžný účet -27,02 -11,68 -5,15 -16,32

obchodní bilance +16,80 +12,06 +10,88 +81,91

bilance výnosů -53,37 -32,22 -21,52 -162,61 finanční účet +36,09 +3,09 +3,33 +3,23

přímé investice +11,82 +13,16 +4,44 +56,33

portfol. investice +42,33 -8,34 -9,41 +26,27

PRO PODROBNĚJŠÍ TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nKRU226029].

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Běžný účet skončil v minusu zejména kvůli záporné bilanci výnosů, jejíž schodek 53 miliard korun ovlivnila výplata dividend do zahraničí.

* Podle výpočtu Reuters dosáhl schodek běžného účtu za posledních 12 měsíců 2,6 procenta loňského HDP.

* V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů do rozpočtu Evropské unie ve výši 1,3 miliardy korun.

* Příliv přímých investic na finančním účtu dosáhl 11,8 miliardy korun, z toho předpokládaná výše reinvestovaného zisku byla zhruba 9,2 miliardy korun.

* Příliv portfoliových investic ve výši 42,3 miliardy korun ovlivnila zejména emise vládních eurobondů.

* Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu stagnuje, saldo odlivu portfoliových investic v ročním úhrnu pokleslo, dodala ČNB.

KOMENTÁŘE

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA RAIFFEISENBANK

"Zatímco objem dividend bude už v následujících měsících slábnout, začne se pravděpodobně zhoršovat obchodní bilance a časem i bilance služeb. Důvodem je chřadnoucí evropské ekonomika."

"Letošní schodek běžného účtu očekáváme mezi 80 až 85 miliardami korun, tedy o něco málo níž než vloni."

"Červnový schodek běžného účtu byl snadno pokryt přílivem portfoliových investic, především prodejem vládních eurobondů. Platební bilance pouze dokazuje, že v červnu byla poptávka po koruně vysoká."

RADOMÍR JÁČ, HLAVNÍ ANALYTIK PPF ASSET MANAGEMENT

"Vysoké převody dividend naznačují, že se zahraniční investoři nezdráhají převádět domů své zisky vytvořené v české ekonomice v situaci, kdy nejsou globální tržní podmínky - včetně podmínek pro čerpání úvěrů - příznivé."

"Červnová statistika platební bilance je první v řadě nečekaných výsledků v kontextu s prudkým posílením české koruny, které začalo v červnu."

"Od té doby se však situace změnila... Domníváme se, že červnové výsledky platební blance budou brány už jako 'stará zpráva', nicméně jsou horší než se čekalo."

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM PATRIA FINANCE

"Čísla jsou určitě překvapivě negativní a to především kvůli vysokému odlivu dividend. Druhým faktorem, který ovlivnil platební bilanci, je emise eurobondů."

"Myslím si, že by tato data měla podpořit očekávanou korekci kursu koruny směrem ke slabším hodnotám s tím, jak začnou stále více stoupat deficity bilance výnosů v relaci k přebytkům obchodní bilance."

PETR DUFEK, ANALYTIK ČSOB

"Je to dost špatný výsledek, který vůbec nekorespondoval s vývojem kursu koruny. Zatímco běžný účet propadal do vysokého deficitu, koruna sílila."

"Dividendy nejspíše dosáhly nového měsíčního maxima. Další měsíce zůstaneme nejspíše v červených číslech, avšak nový rekord na dividendách hned tak nepadne."

JAN VEJMĚLEK, ANALYTIK KOMERČNÍ BANKY

"Červnový hluboký schodek běžného účtu překvapil nejenom nás ale i celý trh. Dříve zveřejněná data červnového zahraničního obchodu totiž skončila výrazně lépe, než s čím počítal trh."

"Důvodem je obrovský schodek v bilanci výnosů související s vyplácením dividend do zahraničí."

REAKCE TRHU

Česká koruna po výsledcích oslabila na 24,165 za euro ze 24,150 <EURCZK=>, kde stála před zprávou.

ODKAZY

Podrobná zpráva o platební bilanci je dostupná na webových stránkách ČNB na adrese www.cnb.cz

SOUVISLOSTI

* Česká republika 3.června prodala emisi 10letých dluhopisů denominovaných v eurech v objemu 2 miliard eur [ID:nKRU420863].

* Údaje o platební bilanci jsou uvedeny v metodice Evropské centrální banky (ECB). ČNB ještě čtvrtletně sleduje bilanci podle metodiky Mezinárodního měnového fondu, výsledky za druhý kvartál 2008 zveřejní 8.září.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK