Jak platit v zahraničí?

15.08.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Je výhodnější platit v zahraničí kartou, nebo si vyměnit v České republice hotovost? Kdybychom odpověděli jednoznačně, problém bychom hrubě zjednodušili. Výsledný kurz při platbě kartou ovlivňuje totiž více faktorů. 

Měnit hotovost nebo platit kartou? Klíčová otázka nejen pro aktuální letní dovolené… Zatímco při výměně hotovosti stačí zjistit kurz u banky či směnárny, u plateb kartou však není systém zdaleka průhledný. Vezměme to ale po pořádku.


Výhody a nevýhody plateb kartou


Ideální je odjet do zahraničí s nějakou hotovostí a k tomu s platební kartou v kapse. To si můžeme dovolit trvrdit hned na začátku. Když si ale představíme jedince, který se rozhodl platit převážně buď kartou, nebo naopak hotovostí, jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto přístupů?

Jet do zahraničí s hotovostí předpokládá dobrý odhad výdajů během pobytu. Na druhou stranu, pokud sledujete kurzy měn, můžete si v předstihu zajistit výhodnou výměnu. Například v létě 2008 se vyplatilo měnit eura kolem 20. 7. kdy se kurz pohyboval i pod 23.00 CZK/EUR. Nevýhoda hotovosti spočívá v tom, že spousta bankovek zvyšuje riziko ztráty, ale zároveň většinou neskýtá rezervu pro nenadálé situace.

Pokud se rozhodnete platit za většinu výdajů kartou, nemusíte dopředu přemýšlet, zda je kurz výhodný (rozumějte např. 2 měsíce před cestou), nebo ne. Platby kartami se řídí “vlastním kurzem“. Výhody spočívají v nelimitovaném množství financí a zabezpečením karty.  Ztracenou kartu lze zablokovat, zneužití kryje banka nebo jej lze pojistit. K platebním kartám jsou navíc vázány také nejrůznější doplňkové služby, jako je například cestovní pojištění či pojištění odpovědnosti za škody.


Kurz ve směnárně vs. kurz platby kartou


Jak již bylo zmíněno, základními způsoby výměny hotovosti je návštěva banky či směnárny (obchodníka). V bankách je vám ve většině případů účtován poplatek, je tedy potřeba zvážit možný výsledný horší kurz oproti určitému riziku výměny u obchodníka. Pokud v zahraničí zaplatíte v obchodě mezinárodní platební kartou, částka se z vašeho účtu odečte podle aktuálního měnového kurzu. Jak je vlastně tento kurz stanovován, liší se od kurzů v komerčních bankách?

Při platbě kartou v zahraničí je daná měna přepočítávána devizovým kurzem, který je jiný než valutový kurz při výměně hotovosti ve směnárnách (viz přehled níže). Obdobně jako při placení v Čechách není ani v zahraničí za platbu kartou u obchodníka účtován žádný poplatek a celá transakce je zdarma, ať se již jedná o hypermarket, čerpací stanici, platbu za dálniční poplatek, vstupné do kina či aquaparku. Pro přehled uvádíme typy kurzů, se kterými se můžete setkat.

  • valuta-nákup: nákup cizí měny v hotovosti;
  • valuta-prodej: prodej cizí měny v hotovosti;
  • deviza-nákup: bezhotovostní nákup cizí měny, ta se připíše na účet v bance nebo je přijat šek;
  • deviza prodej: bezhotovostní prodej cizí měny, ta se odepíše z účtu v bance nebo je vystaven šek;
  • středový kurz: reálná hodnota měny (hotovostní/bezhotovostní).


Co vyjde výhodněji?


Kurz valuta-prodej není tajemstvím. Kurz deviza-prodej, který se projeví na vašem běžném účtu při platbou kartou v zahraničí je již složitější. A nedá se říci, že je vždy výhodnější. Při zjednodušení postupu karetní transakce zjistíme, že finální kurz je podmíněn kombinací několika faktorů. Má na něj totiž vliv kurz karetní společnosti (např. MasterCard, Visa), zúčtovací měna vydavatele karty u karetní společnosti, zúčtovací měna banky obchodníka u karetní společnosti a poplatková politika vydavatele karty (provize, příplatky, stanovení vlastního kurzu, crossborder fee). Výsledná částka, která vám tedy bude zaúčtována, je dopředu velmi těžce odhadnutelná. A to, podle výše uvedeného, i pro stejný typ karet.

Nedávný průzkum společnosti MasterCard nám ukázal, jaké jsou zvyklosti Čechů v souvislosti s platbami v zahraničí. Přestože si někteří z nich uvědomují výhody používání karet k platbám v zahraničí, preferují během svých cest stále hotovost. Jedná se o jistý zakořeněný vzor platebního chování, který se mění zatím velmi pozvolna. 94 % respondentů průzkumu uvedlo, že si hotovost v cizí měně obstarávají již před svým odjezdem do zahraničí. Dělají dobře? Ano i ne. Pokud se vám podaří získat cizí měnu za výhodný kurz doma před odjezdem, často ušetříte. V jiných případech vás zase mohu platby kartou vyjít levněji. Ideální je tedy opravdu zkombinovat oba způsoby.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ