Průzkum: České firmy mají v regionu nejmenší podíl pohledávek

17.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Podíl neuhrazených pohledávek na celkových aktivech činil u českých společností deset procent, a byl tak v regionu nejnižší. Platební podmínky v Česku jsou v rámci zemí střední a východní Evropy průměrné. Země původu a ekonomický sektor podnikání jejich obchodního partnera mají jen mírný dopad na jejich stanovení. Vyplývá to z průzkumu, který koncem roku uskutečnila pojišťovna Atradius mezi 1200 podniky z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Polska a Rumunska.

České firmy hodnotí podle průzkumu své domácí obchodní partnery poměrně negativně, nicméně mezi zkoumanými zeměmi se pohybovaly kolem průměru. Rozdíly mezi datem splatnosti a datem skutečného zaplacení byly v porovnání se zkoumanými zeměmi zhruba průměrné. České společnosti byly poměrně skeptické ohledně budoucího vývoje platební morálky místních společností.

Domácí firmy obvykle nabízejí platební lhůtu v délce dvou týdnů. Tuzemské podniky mají stejně jako jejich zahraniční protějšky zkušenosti s úplným nezaplacením dlužných pohledávek partnery ze zahraničí. Přestože výskyt těchto situací je porovnatelný s ostatními zeměmi, české podniky jsou více skeptické k možnosti budoucího zlepšení.

Na druhou stranu s výjimkou rakouských obchodníků je na české společnosti v rámci regionu střední a východní Evropy jejich partnery nahlíženo nejpozitivněji. Zahraniční společnosti hodnotí české společnosti pozitivněji než domácí podniky.

Tuzemské společnosti mají obvykle průměrnou úroveň ochrany proti nedobytnosti pohledávek. To znamená, že 30 procent z nich není chráněno. Nejoblíbenějším způsobem ochrany mezi českými společnostmi je placení předem. České společnosti vyčnívají v případech neuhrazení dluhu klíčovým zákazníkem. Často tuto situaci uváděly jako něco, co by jim vážně poškodilo pověst.

Atradius Group je jednou z největších pojišťoven pohledávek na světě. Prostřednictvím 160 kanceláří ve 40 zemích světa má skupina přístup k úvěrovým informacím o 52 milionech společností na celém světě. Pojišťovna, která v Česku působí deset let, má na tuzemském trhu třetinový podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK