Mějte náskok před ostatními - studujte nultý ročník!

01.09.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Jistě jste již někdy slyšeli o možnosti studia tzv. nultého ročníku. V současné chvíli však toto téma asi nejvíc zajímá ty, na které se při přijímačkách na vysokou neusmálo štěstí a nyní přemýšlejí, jak vyplní roční pauzu. Příprava na úspěšné zvládnutí těch příštích přijímaček se tak zdá být dobrým řešením.

Nultý ročník: co to je?
Nultý ročník je jakýsi neoficiální název pro přípravný kurz k přijímacím zkouškám, který organizují jak samy univerzity a vysoké školy, tak i nejrůznější vzdělávací agentury. V obou případech se ale musíte připravit na to, že vaše rozhodnutí nastoupit do nultého ročníku mírně pocítí i vaše peněženka - někde si totiž budete muset připravit i desetitisícové částky. Nejvíce se v nabídce kurzů vyskytují ty, které připravují ke studiu právnických, lékařských či ekonomických fakult. Koncipovány jsou buď jako příprava na jednotlivé části přijímacích zkoušek, nebo svým obsahem výuky "kopírují" první ročník standardního studia.

Nultý ročník: plusy a mínusy
Než se rozhodnete nastoupit do nultého ročníku, je dobré si uvědomit několik věcí.

Za prvé: pouhé absolvování nultého ročníku vám stoprocentní úspěch u přijímacích zkoušek nezaručí. Velmi často však bývá oproti ostatním uchazečům výhodným benefitem, zejména tehdy, absolvoval-li uchazeč kurz na škole, na níž se chce hlásit.

Za druhé: Zápisem do přípravného kurzu automaticky nezískáváte statut studenta. To s sebou samozřejmě za předpokladu, že nebudete pracovat, přináší také povinnost platit zdravotní pojištění. O ztrátě dalších studentských výhod (stipendia, karta ISIC, zlevněné jízdné atd.) ani nemluvě... Statut studenta si ale můžete zachovat třeba tím, že si přípravný kurz zapíšete spolu s pomaturitním kurzem cizího jazyka.

Za třetí: Absolvováním kurzu nezískáte žádný titul ani akreditovaný diplom, jednotlivé školy vám pouze vystaví certifikát o jeho ukončení.

Za čtvrté: Zvláště teď, kdy se kurzy začínají velmi rychle zaplňovat, nerozmýšlejte dlouho. Může se vám totiž lehce stát, že kurz, který jste si vybrali v úterý, už ve středu nebude k mání... Termíny pro podání přihlášek na většinu přípravných kurzů vrcholí právě v této době.

Za páté: Většina kurzů probíhá klasicky v dopoledních hodinách (konkrétní časy závisí na škole, kde studujete). Sice existují i takové, které vycházejí vstříc pracujícím (konají se ve večerních hodinách nebo v kombinované formě studia), nicméně jsou v menšině, a tak i zde platí: vybírejte včas!

Nultý ročník: kolik zaplatíte
Například dvousemestrální kurz celoživotního vzdělávání na Právnické fakultě UK vás vyjde na 40 000 Kč. K tomu, abyste nastoupili, však ještě musíte složit přijímací zkoušku, neboť o tyto kurzy je velký zájem (přihlásit se ale může jen účastník přijímacího řízení do magisterského studijního programu na Právnickou fakultu pro letošní akademický rok). Přihlášky lze podávat do 12. září.
Poněkud levnější, ale také kratší verzí jsou přípravné kurzy pořádané Filozofickou fakultou UK. Vybrat si můžete buď Přípravný kurz z historie k přijímacím zkouškám na VŠ, který stojí 3 900 Kč na oba semestry (výuka probíhá každou lichou sobotu, přihlašovat se lze do 20. září 2008.), nebo jednosemestrální kurz Úvod do teorie a dějin filmu (vyjde na 2 975 Kč, koná se každý pátek a hlásit se můžete až do 17. října 2008).
Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity letos otevírá kurz Aplikované informatiky (jde o kombinované studium vybraných předmětů 1. ročníku), kde za oba semestry zaplatíte 20 000 Kč.
Na Fakultě managementu VŠE se ještě můžete hlásit do základního kurzu mimořádného studia, který probíhá kombinovanou formou (5 soustředění za semestr). Oba semestry vás přijdou na 28 000 Kč a přihlášky lze podávat do 30. září 2008.

Přípravné kurzy k řádnému studiu ještě stále nebízejí i některé další vysoké školy a již zmíněné komerční agentury. Příští "vlnu" těchto kurzů zahajují jednotlivé školy zpravidla ještě krátce před samotným přijímacím řízením, přičemž tady je nutné počítat s tím, že výuka bývá často velmi intenzivní a nebo je zaměřena jen na určitou část zkoušek.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Černá