Forex: Nový týden na trhu

01.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Pondělní obchodování přinese dopoledne jen několik málo fundamentů z Evropy, kde budou zveřejněny výsledky německých maloobchodních prodejů (m/m)...

...(oček.: -0,3%, předch.: -1,4%) a britský PMI pro výrobní sektor, který by měl v srpnu klesat ze 44,3b. na 44b., což bude pro pondělek vše podstatné, protože v Kanadě i ve Spojených státech budou z důvodu svátku uzavřené trhy a již tak tradičně nízká aktivita ze začátku týdne bude toto pondělí ještě nižší. Za pozornost však bude stát ale noc z pondělí na úterý, která přinese rozhodování o sazbách v Austrálii, kde by měla RBA podle většinových odhadů snížit základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 7,25%, jak minulý měsíc naznačil guvernér banky Glenn Stevens. Úterní obchodování přinese již v brzkých ranních hodinách ze Švýcarska výsledky srpnové inflace, která by měla meziměsíčně klesat o 0,1% (předch.: +0,4%) a také výsledky hospodářského růstu Švýcarska v 2Q, jež by měl dosahovat 0,2% (předch.: +0,3%). Dopoledne pak nabídne Británie ještě srpnový PMI pro sektor stavebnictví (oček.: 36b., předch.: 36,7b.) a americká seance přenese pozornost obchodníků na výsledky ISM pro výrobní sektor, který by měl v srpnu nepatrně slábnout z 50b. na 49,9b. V noci z úterka na středu jsou poté ke zveřejnění připraveny ještě britský index spotřebitelské důvěry (oček.: 49b., předch.: 51b.) a australský růst HDP za 2Q, který by měl dosahovat 0,4% (předch.: +0,6%).

Středeční seance přinese z Británie dopoledne další PMI a tentokrát pro služby (oček.: 47b., předch.: 47,4b.), který krátce na to doprovodí červencová dynamika růstu maloobchodních prodejů v eurozóně (m/m), jež mají podle odhadů dosahovat nulového růstu poté, co v srpnu slábly o 0,6%. V průběhu odpolední seance pak nad úrokovými sazbami zasedne Bank of Canada, která by měla sazby ponechat beze změny na 3% a jedinými čísly ze Spojených států budou červencové tovární objednávky, jejichž objem má stoupat (m/m) o 1% (předch.: +1,7%).

Ta nejdůležitější data ale přijdou na řadu až v posledních dvou dnech tohoto týdne. Čtvrteční obchodování zahájí v Německu zveřejněné výsledky nových továrních objednávek (m/m) (oček.: +0,4%, předch.: -0,2%), avšak veškerá pozornost bude věnována odpolednímu rozhodování Bank of England a Evropské centrální banky o úrokových sazbách. Ty by měly zůstat znovu beze změny na 5%, resp. 4,25% a zatímco od BoE se v tomto případě neočekává žádný doprovodný komentář, za ECB na následující tiskové konferenci tradičně promluví její předseda Jean-Claude Trichet. Obchodníci budou velmi zvědaví na to, jak se Trichet postaví ke klesající inflaci, která v srpnu zeslábla na 3,8% a zdali vystupňuje své obavy ze zpomalujícího hospodářského růstu, což by hrálo do karet těm obchodníkům, kteří spekulují na to že další krok ECB bude směrem k nižším sazbám. Spojené státy pak odpoledne přinesou ještě výsledky srpnového ADP reportu z pracovního trhu, počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (oček.: 422 tis., předch.: 425 tis.) a také srpnový ISM pro sektor služeb, který by měl nepatrně slábnout z 49,5b. na 49,4b.

Páteční seance již patří pouze fundamentům ze Severní Ameriky a přestože z Evropy přijdou např. červencové výsledky německé průmyslové produkce (m/m) (oček.: -0,3%, předch.: +0,2%), dopolední aktivita na trzích bude, tak jako každý první pátek v měsíci, velmi utlumená. Ke zveřejnění jsou totiž v odpoledních hodinách nachystány americké výsledky z pracovního trhu (NFP), které mají opět potenciál stát se největším market moverem celého týdne. Odhady analytiků hovoří o dalším propadu v počtu pracovních míst, kterých by mělo být v srpnu méně o 73 tis. poté, co červencový úbytek činil 51 tis. míst. Beze změny na 5,7% by pak měla zůstat srpnová míra nezaměstnanosti a stejného růstu jako v předchozím měsíci (+0,3%) by měla dosáhnout také průměrná hodinová mzda. Čísla z pracovního trhu v pátek nabídne také Kanada, kde se po vysokém červencovém propadu zaměstnanosti, který dosahoval 55,5 tis. čeká tentokrát její mírný růst, a to o 9 tis. pracovních míst, zatímco srpnová míra nezaměstnanosti má pokračovat v růstu z 6,1% na 6,2%.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE