Pošta zveřejnila seznam poboček k rušení, chce o nich dál jednat

01.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Česká pošta dnes zveřejnila seznam 179 ztrátových poboček, které by od příštího roku mělo nahradit motorizované doručování. V některých místech by pošta mohla zůstat, pokud by se obce podílely na nákladech na provoz pobočky. Řekla to mluvčí Dita Václavíková.

Firma podle ní zveřejnila seznam s tím, že se všemi starosty dotčených obcí ještě nestihla záměr projednat a především najít způsob, jak aktuální situaci v jejich obci vyřešit. "Zveřejnění konkrétních míst považujeme vzhledem k současné situaci za prospěšný krok, který přinese klid do míst, kterých se změna formy obsluhy zákazníků nedotkne," dodala mluvčí.

Z provozu kamenných pošt, které se většinou nacházejí v nejmenších obcích, má pošta ročně ztrátu přes 32 milionů korun. Václavíková zopakovala, že seznam rušených pošt je zatím jen návrhem, o kterém chce firma ještě jednat. Vedle možnosti podílet se na nákladech na kamenné pošty s obcemi firma zvažuje také možnost poskytovat vybrané poštovní služby jiným subjektem. "Takzvaná franšíza je totiž běžným způsobem obsluhy zákazníků v řadě zemí Evropy," dodala mluvčí.

Kvůli rušení pošt se má tento čtvrtek setkat ministr pro místní rozvoj a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek s ministrem vnitra Ivanem Langrem.

Česká republika má 6249 obcí. Kamennou pobočku má Česká pošta v 2693 z nich, ve 3556 obcích už dnes běžně pošta obsluhuje zákazníky k jejich spokojenosti jiným způsobem, především prostřednictvím mobilního obslužného místa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK