Senátorská novela loterijního zákona nemá moc šancí na schválení

03.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Novela loterijního zákona, kterou chce část senátorů v čele s Josefem Novotným (SNK-ED) omezit hazardní hry, má opět malé šance na schválení v horní komoře. V jejím ústavně-právním výboru ji dnes odmítli podpořit zástupci ODS, která má v Senátu většinu. Právě občanští demokraté podobnou úpravu Novotného odmítli už před půldruhým rokem.

Odpůrci předlohy poukazují na to, že ministerstvo financí připravuje vlastní novelu loterijního zákona. Zastánci senátní předlohy ale argumentují tím, že vládní novela by začala platit až za tři roky, zatímco senátní verze už v lednu příštího roku,

Novotný dnes navíc kritizoval to, že parlament v rámci zákona proti praní špinavých peněz místo zpřísnění schválil na návrh poslanců ODS další daňovou úlevu pro hazardní průmysl. Podle ní zdanění přestaly podléhat manipulační poplatky u kurzových sázek, na nichž se loni vybralo 1,24 miliardy korun. "Na daních tak veřejné rozpočty letos přijdou nejméně o čtvrt miliardy korun," uvedl senátor.

Jeho novela loterijního zákona by měla mimo jiné dát obcím větší pravomoci při regulaci a potírání hazardních her, což podporují starostové. Obce dnes například mohou vyhláškou zakázat provoz herních automatů na mince, herny je ale nahrazují interaktivními videoautomaty, na které obecní vyhláška nedosáhne. Ty povoluje ministerstvo financí; podle Svazu měst a obcí bez ohledu na přání samosprávy. Loni se tak počet herních automatů zvýšil o 12 procent a videoautomatů o 50 procent.

Senátní novela měla také zakázat provozování her po telefonu, internetové sázení a reklamu na nepovolené hry. Jednoznačné definice by se dočkala kasina, za která se dnes podle tvůrců předlohy vydávají i podniky s několika výherními automaty. Kasina by musela provozovat takzvanou hru na živo. Cílem novely bylo upravit také výši zdanění na 20 procentech. Dnes se daň vyměřuje podle velikosti obratu, takže některé společnosti se účelově dělí na menší subjekty a platí často pouze šestiprocentní daň. Danit se mají i manipulační poplatky u kurzových sázek a spropitné v kasinech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK