ÚOHS chce dělat častěji hloubkové kontroly zakázek

09.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. září (ČTK) - Antimonopolní úřad se chce víc zaměřit na hloubkové kontroly veřejných zakázek. Plánuje je hlavně u zadavatelů, kteří dosud ve vyhlašování výběrových řízení často chybovali. Řekl to nový šéf sekce veřejných zakázek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Pavel Herman. Vlastní kontrolní činnost je ale stále až druhořadá, nejprve musí úředníci vyřídit všechny stížnosti a podněty, které jim přijdou.

Naposledy úřad prověřoval balík téměř 90 zakázek v Ústí nad Labem z let 1997-2005. Našel řadu chyb, žádnou pokutu ale neuložil, protože ve všech případech uplynuly lhůty pro vyměření sankce. S městem se ale dohodl, že chyby odstraní. Magistrát ve všech sporných případech ukončil platnost stávajících smluv a na předmětné veřejné zakázky vyhlásil do počátku června 2008 nová výběrová řízení v souladu se zákonem, uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Takový postup chce úřad použít i v dalších případech, záleží ale na to, jak bude mít volné úředníky. Už před časem si šéf úřadu Martin Pecina stěžoval, že jsou jeho lidé v sekci zakázek zavaleni podněty zvenčí, kterými se úřed ze zákona musí zabývat.

ÚOHS zatím každoročně provádí dvě až tři podobné kontroly. Zatím byl například v Praze, Brně či Orlové a kontroloval také zakázky Českého svazu tělesné výchovy. Největší problémy jsou dle Hermana u zadavatelů, kteří nemají se zákonem o zadávání zakázek mnoho zkušeností.

Najdou se ale i výjimky, jako například zlínská radnice. Také podstoupila rozsáhlou kontrolu a jejím výsledkem bylo několik drobných desetitisícových pokut a především sankce tři miliony korun. Magistrát ještě pod bývalým vedením porušoval podle ÚOHS zákon dlouhodobě a úmyslně. Sankce je tak nejvyšší, jakou kdy nějaké české město dostalo za chybně vyhlášené zakázky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK