ČSA koncem září převezmou poslední nový airbus

09.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - České aerolinie koncem září převezmou od výrobce poslední Airbus A319 z tendru na dodávku 12 nových letadel, který se uskutečnil v roce 2004. Oznámila to dnes mluvčí firmy Daniela Hupáková. První tři nová letadla ČSA získaly předloni, loni jich firma obdržela pět a poslední čtyři letouny dodává výrobce postupně letos.

Do nových letadel investovaly ČSA od roku 2006 přes deset miliard korun, z toho 3,5 miliardy v letošním roce. ČSA zároveň využily opci na dalších osm letadel stejného typu s termínem dodání v letech 2011 a 2012. Kromě toho si společnost během příštích dvou let hodlá dva airbusy pronajmout.

Airbusy A319 a A320 mají v ČSA postupně nahradit 15 let staré stroje Boeing 737, které nyní tvoří páteř firemní flotily. Nové airbusy mají o 1200 kilometrů delší dolet než klasické boeingy a jsou také zhruba o pět procent rychlejší. Mají nižší spotřebu paliva a splňují přísnější hlukové a emisní normy.

Celkem má firma 50 letadel, z nichž část je pronajatá ze zahraničí. Na současném počtu strojů chtějí ČSA setrvat i do budoucna, takže po příletu nových letadel, která jsou na leasing, vracejí starší stroje pronajímatelům.

ČSA již dříve také oznámily, že hodlají prodat dvě 15 let stará dálková letadla Airbus A310. Celkem má firma čtyři tyto stroje. Kupec se však dosud nenašel.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK