Soud zamítl žalobu SPB Consortium o 40 mld. Kč kvůli IPB

15.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu o náhradu škody ve výši 40 miliard korun švýcarské společnosti SPB Consortium, která žalovala nuceného správce zkrachovalé IPB Petra Staňka. SPB vinila Staňka, že je zodpovědný za uvalení nucené správy na IPB a odprodej banky ČSOB. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí soudu. SPB vede ještě jeden spor v souvislosti s IPB; u Městského soudu v Brně se domáhá 80 miliard korun.

Žaloba vinila Staňka, že jako nuceného správce, že neplnil řádně své povinnosti a uzavřel nevýhodnou smlouvu o prodeji IPB. Tu získala v roce 2000 ČSOB za jednu korunu. Soud se přiklonil na stranu obhajoby s tím, že nucený správce je ze zákona o bankách zaměstnancem České národní banky. "Nucený správce je delegován státní správou...Je zaměstnancem ČNB a nelze tedy žalobu uplatnit," uvedla soudkyně. Soud se navíc řídil rozhodnutími Ústavnímu soudu, který v uplynulých letech takto rozhodl v několika případech, dodala.

Dnešní rozsudek není pravomocný a obě strany se mohou odvolat k Vrchnímu soudu. Advokát společnosti SPB Consortium Rudolf Šubrt ČTK řekl, že společnost počká na podrobné znění rozsudku a poté se rozhodne. Právní zástupce Petra Staňka Marek Pilař je podle svých slov s rozsudkem spokojený a odvolávat se nebude.

SPB nakonec v dnes zamítnuté žalobě požadovala 34,2 miliardy korun namísto 40 miliard. Podle informací ČTK byla částka upravena na cenu v rámci arbitráže vedené mezi ČR a japonskou Nomurou. Spory s Nomurou skončily v listopadu 2006 smírem, podle kterého měla výše odškodnění činit nula až sedm miliard korun. Nakonec Česká republika Nomuře zaplatila letos 3,6 miliardy korun.

Švýcarská společnost vstoupila do sporů kolem zkrachovalé IPB poté, co vykoupila spornou pohledávku za 40 miliard korun z konkurzu IP Banky, nástupnické firmy po IPB. V rámci konkurzního řízení byly tehdy prodány tři kauzy. IPB skončila v úpadku poté, co na ni v červnu 2000 uvalila Česká národní banka nucenou správu a její aktiva odkoupila o pár dní později ČSOB.

První žalobu v roce 2001 podali akcionáři IP Banky na nucenou správu. Další v roce 2002 podalo představenstvo IP Banky, tehdy ovládané společností Nomura, na ČSOB pro neplatnost smlouvy o prodeji IPB. V prosinci potom byla podána žaloba na ČSOB a americkou banku JP Morgan kvůli ocenění IPB, v níž se nárok nakonec vyčíslil na 76 miliard korun. A v polovině roku 2003 se objevila žaloba na antimonopolní úřad o 80 miliard.

Žaloba na ČSOB a JP Morgan byla londýnským tribunálem zamítnuta. Zbylé kauzy byly jako budoucí pohledávky prodány v rámci konkurzního řízení IP Banky. Žalobu na ČSOB koupila slovenská společnost Global Factoring ve veřejné dražbě v roce 2004 za více než sto milionů. Zbylé spory se státem šly cestou výběrového řízení. A prodány byly správkyní konkurzní podstaty až ke konci listopadu 2006, jen pár dní před uzavřením smíru s Nomurou.

Podle některých médií stojí za SPB český podnikatel. Podle médií jsou tato aktiva pro zahraniční subjekty nezajímavá a švýcarská firma je tak jen prostředníkem pro českého vlastníka. Česká společnost Deredes zabývající se správou pohledávek, která SPB Consortium v Česku zastupuje, ale tvrdí, že SPB vlastní zástupci finančních trhů americké skupiny Lorem Ipsum.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK