Co dělat, když chci předčasně ukončit leasingovou smlouvu?

06.06.2006 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Pořídili jste si osobní automobil na leasing a nyní jste se dostali do situace, kdy jste nuceni leasingovou smlouvu předčasně ukončit? Poradíme vám, jak na to!

Vzhledem k odpovědnému přístupu leasingových společností a nájemců k leasingové smlouvě nebývá předčasné ukončení této smlouvy častým jevem. Dojít však k němu může a tak je dobré se na tuto eventualitu připravit již při podpisu smlouvy. Mezi nejčastější důvody předčasného ukončení leasingové smlouvy patří postoupení smlouvy jinému zájemci, totální havárie, odcizení předmětu leasingu, předčasné ukončení ze strany nájemce a výpověď smlouvy ze strany pronajímatele. Pro bližší představu vám tyto situace popíšeme podrobněji.

 
Kdy lze smlouvu předčasně ukončit

Leasingová smlouva se v případě havárie ukončí pouze tehdy, když je časová cena předmětu leasingu v době havárie nižší než náklady na uvedení do původního stavu. V případě odcizení se leasingová smlouva ukončuje vždy a to z důvodu trvalého vyloučení předmětu leasingu z činnosti. Při následné kalkulaci se vychází z částky zaplacené nájemcem (vámi), kterou pronajímatel (leasingová společnost) do momentu odcizení předmětu obdržel. V této částce je zahrnuta úhrada splátek nájemného hrazeného předem (akontace), běžné měsíční splátky a přijaté pojistné plnění.

Při předčasném ukončení leasingové smlouvy ze strany nájemce může být důvodem například odkoupení předmětu leasingu před sjednanou lhůtou či odstoupení od smlouvy na základě nesouhlasu s novými podmínkami smlouvy. Pronajímatel (leasingová společnost) odstupuje od leasingové smlouvy v případě, pokud nájemce poruší některou z podmínek uvedených ve smlouvě. Nejčastěji se jedná o prodlení či neplacení leasingových splátek, o nedostatečnou péči nebo o používání předmětu v rozporu s účelem s následným vznikem škody.

 
Postup

Při předčasném ukončení leasingové smlouvy nejste jako nájemce zbaven povinnosti uhradit pronajímateli (leasingové společnosti) všechny dosud nezaplacené splátky za dobu, na kterou byla smlouva uzavřena, výdaje pronajímatele spojené s ukončením smlouvy a odebráním předmětu, úroky z prodlení, smluvní pokuty a náhradu škody. Proces předčasného ukončení smlouvy končí finančním vyrovnáním, které obnáší všechny uskutečněné i neuskutečněné platby od nájemce, nespotřebovaná záloha či časově nerozlišené první vyšší splátky, pojistné plnění od pojišťovny, částka za prodej předmětu nebo vraku, úroky z prodlení za opožděné nebo do dne ukončení smlouvy neuhrazené splátky, současná hodnota dluhu nájemce ke dni ukončení smlouvy, různé poplatky a ostatní náklady spojené s předčasným ukončením leasingové smlouvy.

 
Doporučení

Ještě před podpisem smlouvy vám doporučujeme informovat se u pronajímatele také na důsledky při vašem předčasném ukončení leasingové smlouvy. V případě, že ve smlouvě nebude postup leasingové společnosti v případě předčasného ukončení uveden, rozhodně žádejte o doplnění.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY