Hartmann-Rico uvažuje o změně výroby, nevylučuje propouštění

24.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. září (ČTK) - Společnost Hartmann-Rico uvažuje o změně výrobních programů ve svých českých závodech. Zda kvůli tomu bude propouštět či naopak přijme nové lidi, zatím není jasné. Rozhodne se do konce roku, řekl ředitel firmy Ľubomír Páleník. Už v minulosti přesunul Hartmann část výroby do ciziny, propouštět však nemusel.

Největší domácí výrobce zdravotnických a hygienických potřeb má své závody ve Veverské Bítýšce na Brněnsku, Chvalkovicích na Náchodsku, Havlíčkově Brodě a Mostu. Zaměstnává celkem asi 1500 lidí. Podle firemní strategie se mají jednotlivé závody skupiny Hartmann specializovat na určitý druh zboží. Například v ČR se vyrábí textilie pro operační sály pro celou skupinu Hartmann.

Nyní koncern uvažuje o dalších změnách. Páleník upozornil, že ani omezení výroby v některém ze závodů nemusí být důvodem k propouštění. V minulosti firma například zastavila v závodu Chvalkovice balení operačních rukavic a přesunula ho do Malajsie. "V Chvalkovicích jsme ale zavedli jinou výrobu a dnes tam pracuje víc lidí než dřív," uvedl.

Podle Páleníka je dnes hlavním problémem Česka silná koruna, otálení se vstupem do eurozóny a s některými reformami. Právě tyto argumenty zmiňuje řada výrobců, když hovoří o omezování výroby v Česku. Hartmann ale letos i přes potíže plánuje vyšší obrat, hlavně díky českému trhu, kde se mu oproti loňsku dařilo podstatně lépe.

Naopak v zahraničí budou zřejmě letos výnosy z prodejů stagnovat. Firma sice prodala víc, ale musela kvůli konkurenci snížit ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK