MF odmítá intervenovat v případě BCT a Porcely Plus

25.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Ministerstvo financí nebude intervenovat v případě společností Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus, které mají existenční problémy. Bylo by to neodpovědné vůči daňovým poplatníkům a nespravedlivé vůči konkurenci, sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Reagoval tak na výzvu, kterou ve středu odboráři adresovali ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Žádají, aby se ministerstvo aktivně zapojilo do záchrany koncernu, který zaměstnává 7000 lidí. Stát vlastní v obou společnostech významné podíly.

Odbory však mají na problém zcela jiný názor než ministerstvo. "Naopak vůči daňovým poplatníkům bude nezodpovědné, pokud stát v tomto případě nebude intervenovat a nechá znehodnotit svůj majetkový podíl ve firmách," řekl předseda odborového svazu zaměstnanců skla a porcelánu Vladimír Kubinec. V takovém případě podle něho škody a tedy náklady pro daňové poplatníky do jednoho roku několikanásobně převýší náklady, které by intervence pro stát znamenala.

Podle Kubince koncern ročně do státního rozpočtu jen na odvodech, pojištění a DPH odvede kolem 2,3 miliardy korun. "Přitom podle našich informací by byly banky ochotny své pohledávky odprodat za cenu podstatně nižší, takže by se státu jeho prostředky velmi rychle vrátily," řekl Kubinec. Navíc, pokud podniky opravdu zkrachují, nepřijde stát jen o miliardy na odvodech a daních, ale naopak bude muset vynaložit obrovské částky na podporách v nezaměstnanosti a případně i na sociálních dávkách. "Stát je navíc vlastníkem obou firem, a tak se nemůže tvářit, že se ho jejich problémy netýkají," dodal Kubinec.

BCT je největší český výrobce skla a stát vlastní 49 procent akcií. Jednu akcii má ČSOB, která podíl státu i spravuje, zbylou polovinu drží podnikatelé Radovan Květ a Jan Souček. V majetkově propojené Porcele Plus, vlastní stát dokonce 65 procent akcií a zbytek ovládají Květ a Souček. Celá skupina dluží konsorciu bank téměř čtyři miliardy korun ještě z dob privatizace koncernu. Situaci podniku navíc komplikuje silná koruna, která jen skláře připravila za poslední dva roky o miliardu korun.

Skupina se potýká s nedostatkem provozního kapitálu, podle odborářů chybí na financování provozu téměř půl miliardy korun. Dodavatelé hrozí přerušením dodávek energií, banky zablokovaly účty a odbory se obávají, že firmy nebudou mít z čeho vyplácet mzdy. "V takovém případě jsme ale připraveni jít se domáhat svých platů přímo na ministerstvo a do bank," řekl Kubinec. Problémy skupiny je podle něho třeba řešit i za cenu změny vlastníka. "Nelze si ale brát za rukojmí zaměstnance, kteří jsou na svých mzdách existenčně závislí," zdůraznil.

Koncern BCT a Porcela Plus podal kvůli nedostatku provozního kapitálu návrh na zahájení insolvenčního řízení. Městský soud v Praze ale insolvenční návrhy společností Porcela Plus a BCT a její dceřiné firmy Sklárny Kavalier Sázava kvůli formálním pochybením odmítl. Podobný osud zřejmě čeká Crystalex Nový Bor, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, Sklárny Bohemia Poděbrady a Karlovarský porcelán, jejichž návrhy na insolvenční řízení byly stejné. Firmy musí podat návrhy znovu, což řešení finančních problémů skupiny protahuje.

"Jsme přesvědčeni o tom, že současná situace není jen odrazem aktuálních ekonomických procesů, jako je silná koruna, rostoucí ceny energií nebo klesající poptávka po zboží," dodal odborový předák. Současný stav je podle něho způsoben především obrovskými závazky z dob privatizace, které táhnou společnost ke dnu. "Pokud bychom na to měli prostředky, koupili bychom je sami podobně, jako před několika lety sklárnu v Květné," řekl Kubinec. Sklárna, kterou původní majitel uzavřel, dnes s novým vlastníkem prosperuje a zaměstnává 200 lidí. Kubinec tvrdí, že i podniky skupiny BCT a Porcely Plus jsou životaschopné, jen potřebují pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK