Novým šéfem pošty bude Petr Sedláček z Global Payments

26.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Novým generálním ředitelem České pošty bude od 1. října bývalý generální ředitel a předseda představenstva Global Payments Europe Petr Sedláček. Jmenoval ho dnes ministr vnitra Ivan Langer, pod něhož státní pošta spadá. Ve funkci vystřídá Karla Kratinu, který na konec září oznámil rezignaci. Uvedlo to ministerstvo vnitra v tiskové zprávě.

"Vybírali jsme z několika kandidátů. Při svém rozhodování jsme nejvíce zvažovali odbornou a manažerskou způsobilost a schopnost efektivně řešit úkoly, před kterými Česká pošta stojí. Tyto nároky Petr Sedláček nejlépe splňuje," uvedl náměstek ministra vnitra a předseda dozorčí rady pošty Zdeněk Zajíček. Jako o možném šéfovi pošty se v poslední době nejvíce hovořilo o současném obchodním řediteli Michalu Vodrážkovi.

Sedláčkovým cílem v novém působišti bude podle jeho slov navázat na započatý proces přeměny státního podniku na akciovou společnost. "Do budoucna se chci soustředit především na zkvalitňování služeb České pošty pro občany a firmy, a na zvýšení efektivnosti fungování přivedením více dalších, nových služeb na přepážky a do nabídky České pošty," uvedl.

Sedláček je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Prošel významnými manažerskými pozicemi ve finančních společnostech. Jako generální ředitel a předseda představenstva společnosti Global Payments Europe působil do června letošního roku. Zároveň vykonával funkci senior vice prezidenta Worldwide Payment Processing of Global Payments Inc.

Kratina oznámil svou rezignaci minulý týden s tím, že jeho mise v čele pošty po čtyřech letech končí. Jeho odchod je dáván do souvislosti se špatným postupem při zvažovaném rušení 178 ztrátových pošt. Pověsti pošty letos uškodil i březnový případ v Břeclavi, kde se na nádraží našly odhozené pytle s asi 63.000 zásilek, které jeden z pošťáků místo doručení prohledal a ukryl. Český telekomunikační úřad jako regulátor trhu zase kritizoval snížení kvality poštovních služeb v minulém roce, mimo jiné malou snahu doručovatelů donášet lidem zásilky až do bytů.

Česká pošta zaměstnává 37.000 lidí a provozuje 3387 poboček. Pošta loni zvýšila zisk před zdaněním o 140 procent na 794,5 milionu korun. Provozní výnosy stouply o 0,6 procenta na 17,646 miliardy Kč. Podnik doručil 905 milionů listovních zásilek a téměř 29 milionů balíků. Letos očekává zisk kolem půl druhé miliardy Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK