Kalousek: Růst HDP by příští rok mohl zpomalit na 4 pct

27.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Růst české ekonomiky by mohl v příštím roce zpomalit na čtyři procenta. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který tak s ohledem na dosavadní vývoj domácího a světového hospodářství snížil odhad z dřívějších 4,8 procenta. Při jinak nezměněných podmínkách by to podle něj mohlo znamenat výpadek rozpočtových příjmů v rozmezí šest až osm miliard korun.

"Krize na amerických kapitálových trzích ještě neznamená, že dojde k hluboké krizi české ekonomiky. Ptáte-li se mě dnes, 25. září, neeviduji to číslo pro rok 2009 jako 4,8, ale jako 4,0," řekl deníku Kalousek. Šéf financí již na počátku týdne označil předchozí odhad za spíše optimistický, který ale není mimo realitu. Zároveň doporučil vládě zatím ekonomickou prognózu neměnit. Novou předpověď vývoje ekonomiky chce učinit až na začátku příštího roku a případnému negativnímu vývoji přizpůsobit provozní výdaje státu

Ministr financí již dříve uvedl, že nevylučuje omezení některých výdajů státního rozpočtu pro příští rok, právě kvůli dopadům krize světové a evropské ekonomiky. "Nepředpokládám žádnou katastrofu, ale nemohu vyloučit, že příjmy (státu) nebudou zcela naplněny a některé plánované výdaje budeme muset omezit," uvedl. V rozhovoru pro LN nyní doplnil, že při zachování ostatních podmínek by výpadek mohl být mezi šesti a osmi miliardami.

Nižší odhad růstu domácí ekonomiky v příštím roce se nachází mezi původním optimističtějším předpokladem a prognózou ČNB, která v srpnu očekávala ekonomický růst v roce 2009 o 3,6 procenta. "Teď je období, kdy se tyto věci odhadují velmi složitě, protože těch neznámých je příliš mnoho. Letos skutečně nikdo neví, kolik to bude," řekl deníku s tím, že turbulence na trzích jsou na počátku, a představují tak velkou míru nejistoty. "Zadruhé meziroční HDP není jediným indikátor, ze kterého jsou daňové příjmy na příští rok," dodal.

Hospodářský růst okolo čtyř procent v příštím roce očekávají také ekonomové. Podle nich by tak příjmy rozpočtu proti plánu mohly propadnout o desítky miliard. Letošní růst ministerstvo financí odhaduje na 4,6 procenta; loni ekonomika vzrostla o rekordních 6,6 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK