Jak se stát živnostníkem?

08.11.2001 | , Finance.cz
FIRMY


Máte již dost brigád za 35,- Kč na hodinu a chcete zkusit štěstí na vlastní pěst? Jistě se najde spousta činností, které ovládáte. Zužitkujte je a zkuste štěstí na vlastní pěst. Výškové práce, programátor, grafik, překladatel(ka), hosteska (hostesák asi ne),… najde se spousta možností jak si vydělat. Vyřiďte si živnostenské oprávnění a začněte pracovat sami na sebe.

Na následujících řádkách jsme pro Vás připravili stručný přehled o podnikání na Živnostenský list. Dozvíte se zde co Vás čeká a čím vším budete muset projít, rozhodnete-li se postavit na vlastní nohy.

 Založení

Získání živnostenského oprávnění probíhá dvěma různými způsoby. U živností, o které mívají zájem studenti, se jedná pouze o ohlašovací povinnost. Pokud zájemce splní zákonné podmínky automaticky získá živnostenské oprávnění. Zákonné podmínky se mohou dále lišit podle konkrétní živnosti. Přehled podmínek je uveden v následující tabulce, pod tabulkou jsou podmínky jednotlivě rozepsány. Další způsob pro vydávání živnostenského oprávnění je koncese. Žadatel o koncesovanou živnost nemusí získat živnostenské oprávnění i když splnil zákonné podmínky. Stát takto ponechává právo regulovat některé činnosti (např. výroba zbraní, taxislužba, …).

O živnostenský list žádáte na Živnostenském úřadě, místně příslušném k trvalému bydlišti. Živnostenské úřady nyní fungují jako odbor místních samosprávných orgánů. Před cestou na úřad se podívejte na www stránky Vašeho města či obce, většinou zde najdete úřední hodiny a přesné sídlo živnostenského úřadu.

Než se vypravíte pro živnostenské oprávnění musíte mít připraveny požadované doklady. Ty zčásti závisí na budoucím oboru podnikání. V následující tabulce jsou uvedeny druhy živností a podmínky potřebné k získání živnostenského oprávnění. Dokumenty nutné k doložení jednotlivých podmínek jsou uvedeny dále. Za jedno živnostenské oprávnění platíte poplatek 1.000,- Kč. Chcete-li si zaregistrovat více živností, zaplatíte tuto částku za každou živnost.

Nenechte se zaskočit velikostí seznamů a složitým dělením. Ve většině případů se budete potřebovat pouze volnou oznamovací živnost. Nejčastějšími druhy živností je např. Nákup zboží za účelem dalšího prodeje, poskytování software, poskytování poradenství, zprostředkovatelská činnost… Přesné určení živnosti Vám také pomohou pracovníci Živnostenského úřadu. Seznam živností naleznete v příloze Živnostenského zákona našem serveru. Zákon je ve formátu .pdf a je poměrné obsáhlý. Pro snadnější orientaci doporučujeme využít záložek.

 

Druh živnosti

Podmínky

 

 

 

        Živnosti ohlašovací

 

 

1.

 

 

     - Řemeslné

 

 

  1. Dosažení 18 let věku

     

  2. Způsobilost k právním úkonům

     

  3. Bezúhonnost

     

  4. Žádné závazky vůči Finančnímu úřadu

     

  5. Odborná způsobilost

     

seznam

 

 

2.

 

 

     - Vázané

 

 

  1. Dosažení 18 let věku

     

  2. Způsobilost k právním úkonům

     

  3. Bezúhonnost

     

  4. Žádné závazky vůči Finančnímu úřadu

     

  5. Odborná způsobilost

     

seznam

 

 

3.

 

 

     - Volné

 

 

  1. Dosažení 18 let věku

     

  2. Způsobilost k právním úkonům

     

  3. Bezúhonnost

     

  4. Žádné závazky vůči Finančnímu úřadu

     

seznam

 

 

        Živnosti koncesované

 

 

4.

 

 

     - Koncesované

 

 

  1. Dosažení 18 let věku

     

  2. Způsobilost k právním úkonům

     

  3. Bezúhonnost

     

  4. Žádné závazky vůči Finančnímu úřadu

     

seznam

 

 


 Podmínky pro získání živnostenského listu

1. Dosažení věku 18 let  - platný občanský průkaz

2. Způsobilost k právním úkonům  - platný občanský průkaz

3. Bezúhonnost 
Dokládáte se Výpisem z rejstříku trestů ČR. O Výpis můžete zažádat na kterémkoliv obecním úřadě, okresním státním zastupitelství. Zde vyplníte formulář a zaplatíte kolkový poplatek 50,- Kč (Pozor: ne vždy lze kolek koupit podatelně úřadu). Výpis obdržíte do 2-3 týdnů poštou na adresu uvedenou v žádosti.
Na počkání lze získat Výpis z rejstříku trestů v přímo v sídle Rejstříku trestů v Praze na Soudní ulici. Podrobnější informace naleznete na stránkách Rejstříku trestů.

4. Doklad, že žadatel nemá žádné nedoplatky vůči Finančnímu úřadu
Seznam Finančních úřadů včetně úředních hodin na www.statnisprava.cz: http://www.statnisprava.cz/ebe/urady.nsf/fudlereditelstvi?openform

5. Odborná způsobilost
Je vyžadována u vázaných, řemeslných a koncesovaných živností.Lze ji doložit následujícími způsoby. Výučním listem či tříletou střední školou v oboru + 3 roky praxe,  maturitním vysvědčením v oboru + 2 roky praxe, nebo vysokoškolským diplomem (bakalářské nebo magisterské studium) + 1 rok praxe.

6. V případě, že chcete živnost provozovat v prostorách mimo trvalé bydliště, je potřeba předložit doklad o vlastnictví, příp. jiném uživatelském právu.


 Daně

Jako živnostníci podáváte daňové přiznání typu B a vyplňujete si je sami (Na rozdíl od zaměstnanců, kteří podávají daňové přiznání A, resp. je za ně podává zaměstnavatel). Daňové přiznání musíte odevzdat vždy do 31. března následujícího roku. Zasíláte-li daňové přiznání poštou je rozhodující datum doručení.

Uživatelsky příjemné daňové přiznání typu B naleznete na našem serveru Finance.CZ >> Daně >> Daňová přiznání, Daňové přiznání je převedeno do excelové tabulky a ze vstupních údajů (žlutá pole) samo dopočítá ostatní hodnoty. POZOR: Ke správné funkci je potřeba v Excelu povolit makra. Na našich stránkách naleznete rovněž plné znění Zákona o dani z příjmu.


 Sociální zabezpečení

Jako živnostník platíte nemocenské a důchodové pojištění. Zahájení činnosti  jste povinni nahlásit na České správě sociálního zabezpečení místně příslušné Vašemu trvalému bydlišti. Podrobné informace o placení nemocenského a důchodového pojištění naleznete na www stránkách ČSSZ.

Na našem serveru Finance.CZ >> Daně >> Daňová přiznání naleznete elektronicky zpracovaný uživatelsky příjemný Přehled o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistném pro MSSZ a pro zdravotní pojišťovnu.

Máte-li zkušenosti a chcete se o ně podělit, tak nám napište finance@finance.cz.

Podívejte se na užitečné odkazy, které Vám usnadní zřízení Vašeho živnostenského listu.

Autor článku

Filip Václavík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY