Čipové karty jsou bezpečnější

13.11.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Současná čipové technologie umožňuje lepší zabezpečení platebních karet. Čip lze totiž po "nabití" příslušnou částkou "uzamknout", takže je mnohem lépe zabezpečen proti zneužití než magnetický proužek běžných bankovních karet.

Současná čipové technologie umožňuje lepší zabezpečení platebních karet. Čip lze totiž po "nabití" příslušnou částkou "uzamknout", takže je mnohem lépe zabezpečen proti zneužití než magnetický proužek běžných bankovních karet. Karta může být vázána na libovolně nastavitelný týdenní limit, takže v čipu s sebou nosíte elektronickou peněženku. Při placení prostřednictvím čipového terminálu se čipová karta v tomto režimu sama dobije a obnoví týdenní limit.  Výhodou je tedy, že umožňuje platit i tzv. "off-line", tedy v případech výpadku spojení na autorizační centrum či tam, kde toto spojení na banku neexistuje.
U nás zatím existuje pouze jedna karta, která je hybridní  (obsahuje čip a zároveň magnetický proužek) a  plní tak záměry mezinárodních organizací platebních karet. Podle nich musí všechny banky v Evropě, mají-li být nadále autorizovány k vydávání karet s mezinárodně platnými symboly, vybavily do roku 2005 všechny svoje karty právě čipovou technologií. Mezitím, do roku 2005, se předpokládá, že se postupně přizpůsobí síť bankomatů i terminály obchodníků k přijímání a zpracovávání čipové technologie.
Čip umožňuje na stejnou kartu současně vložit i mnoho dalších údajů: karta pak může nahradit občanský a řidičský průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny,  může sloužit jako zašifrovaný klíč ke vstupu do chráněných objektů a ještě zbude paměť pro načítání bodů věrnostních programů u různých obchodníků.
To je však zatím ještě hudba budoucnosti, protože poptávka po těchto doplňkových službách v České republice je nízká. Je však důležité, že tato technologie může být do budoucnosti využitelná mnohem lépe než v současnosti. Také její vývoj jde stále dopředu.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ