Sklárny Bohemia propustí přes 100 ze 460 lidí

09.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poděbrady (Nymbursko) 9. října (ČTK) - Více než 100 ze 460 lidí přijde v blízké době definitivně o práci v poděbradských Sklárnách Bohemia. Vyplynulo to z jednání insolvenčního správce s vedením firmy a odborů. Sklárny, jež patří do skupiny BCT, která se v současnosti potýká s existenčními problémy, neobnoví zatím hutní výrobu. Chystá se však dokončení některých rozdělaných zakázek, řekl ředitel podniku Jaroslav Seifert.

Vedení podniku dnes jednalo s insolvenčním správcem Pavlem Florianem vůbec poprvé. "Zatím je to takové mapování situace a dělání rozborů, co se bude dít dál. Připravili jsme si však určitý seznam priorit, a tím se budeme řídit," vysvětlil Seifert.

Jednou z priorit je i snížení nákladů podniku na minimum, což znamená nutnost propustit některé zaměstnance. Podle předsedy závodního výboru Jaromíra Žatečky bude třeba snížit počet zaměstnanců asi na 350. "Zeštíhlení je v současné situaci nezbytná nutnost," podotkl Žatečka.

"Nerozjede se výroba v hutích, ale to, co můžeme dodělat, doděláme," řekl Seifert, jenž považuje za důležité, že sklárny mohou znovu obchodovat se zbožím. "Za utržené prostředky se budeme snažit uspokojit někteté věřitele, mezi nimi jsou samozřejmě i zaměstnanci," uvedl ředitel.

Právě zaměstnanci se o výplaty za září a říjen velmi bojí. "Rozhodně nebudou vyplaceny v termínu a otázka je, zda vůbec a v jaké výši případně," řekl Žatečka. Podle něj však není možné uspokojit zcela všechny lidi. "Pokud by se z peněz za prodané zakázky vyplatily mzdy v plné výši a také odstupné, pak by nezbyly prostředky na další provoz podniku," vysvětlil odborářský předák.

Je navíc pravděpodobné, že zaměstnanci budou muset přistoupit i na procentuální snížení mzdy. "Máme to tak v kolektivní smlouvě, asi půjdeme dolu na zhruba 80 procent," řekl Žatečka. Odboráři s poděbradských skláren se určitě připojí k chystané demonstraci 23. října před úřadem vlády. "Nejedná se jenom o nás, půjdeme ztratit slovo i za lidi ze Světlé. Myslím, že stát by neměla současná situace nechat lhostejným," vysvětlil Žatečka.

"Výroba českého křišťálu by určitě neměla kompletně vymizet. Nyní se budou hledat zájemci, kteří by chtěli podnik provozovat. Všechno to ale potrvá déle," dodal Žatečka.

Úřad práce v Nymburce již registruje některé uchazeče o práci, kteří právě v poděbradských sklárnách pracovali. Jedná se však prý převážně o ty, kteří měli smlouvy na dobu určitou. "Někteří se ale třeba jen telefonicky ptají na práci, jiní si hledají zaměstnání sami," řekl ředitel úřadu Jiří Ježek. Před odstavením výroby měly sklárny zhruba 520 zaměstnanců, nyní je to podle Žatečky přibližně 460 lidí.

Poděbradské sklárny začaly fungovat v roce 1877. Během své existence již několikrát přerušily provoz. Poprvé kvůli dluhům v roce 1886, během krize v 30. letech měla být továrna dokonce zbourána. Velká obnova a modernizace nastala v 50. letech, v roce 1993 byly sklárny zprivatizovány a od roku 1999 jsou součástí skupiny BCT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK