Nejvíce škod na vozidlech vzniká letos v pondělí a pátek

14.10.2008 | , ČSOB Pojišťovna
Tiskové zprávy


Řidiči, kteří si chtějí snížit riziko vzniku dopravní na nehody na minimum, by se měli vyvarovat jízd v pondělí a v pátek. Na tyto dny totiž podle statistik ČSOB Pojišťovny připadá nejvíce nehod. Oproti tomu o víkendech je na silnicích zdánlivě bezpečněji.

Z celkového počtu havarijních škod na motorových vozidlech, které za leden až srpen letošního roku nahlásili ČSOB Pojišťovně její klienti, jich v pondělí vzniklo více než 18 procent. Druhým nejčernějším dnem na silnicích jsou se 17procentním podílem na počtu nehod pátky.  „Ve statistikách dopravních nehod se jednoznačně projevují páteční odjezdy rodin na víkendy a pondělní zhoustnutí kamionové dopravy,“ uvedl produktový manažer pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny Jaroslav Hořeňovský. Naproti tomu na soboty připadá jen necelých 9 procent a na neděle dokonce jen 7,4 procenta nehod.

O sobotách a nedělích sice počet vzniklých škod výrazně klesá, ale dopravní nehody jsou o víkendech více než kdy jindy spojeny s těžkými zraněními. „O víkendech narůstá zvláště počet úrazů motocyklistů a mladých lidí cestujících za zábavou,“ doplnil Jaroslav Hořeňovský.

Statistiky ČSOB Pojišťovny se v tomto ohledu shodují se statistikami Policie ČR, ve kterých si za prvních osm měsíců letošního roku drží smutný primát pátky, následované středami a pondělky s obdobně vysokými podíly. Také policie registruje o víkendech podstatně méně nehod, jejich následky však bývají nejtragičtější. Nejvíce úmrtí na silnicích připadá letos na soboty, neděle jsou pak zatím dnem s třetí nejhorší bilancí.

Letošní rok není z hlediska rozložení dopravních nehod během jednotlivých dnů týdne žádnou výjimkou. Také v dlouhodobých statistikách ČSOB Pojišťovny, vedených od roku 2000, připadá nejvíce vzniklých škod na pondělky a pátky, přičemž pátky jsou nepatrně horší než pondělky.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy