Podle FAO ve světě trpí hladem 923 milionů lidí

14.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 14. října (ČTK) - Vzhledem ke krizi vyvolané prudkým vzestupem cen potravin v letech 2007-2008 se ve světě šíří hlad, jímž v současné době trpí 923 milionů lidí. Odhaduje to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Jen loni vzrostl počet lidí trpících hladem o 75 milionů. Specializovaná agentura OSN to přičítá především nárůstu cen potravin a pohonných hmot.

Kolem 89 procent lidí trpících hladem, tedy 750 milionů, žije v asijských a afrických zemích. V 15 afrických zemích hlad postihuje přes 35 procent populace.

Zvláště zranitelných je 22 zemí, protože zde vysoké procento obyvatel (přes 30 procent) trpí podvýživou a tyto země jsou silně závislé na dovozu ropných produktů (ve většině případů ze 100 procent) a na dovozu obilnin. Jde o Eritreu, Niger, Komory, Botswanu, Haiti, Libérii, Burundi, Tádžikistán, Sierru Leone, Zimbabwe, Etiopii, Zambii, Středoafrickou republiku, Mosambik, Tanzanii, Guineu-Bissau, Madagaskar, Malawi, Kambodžu, Severní Koreu, Rwandu a Keňu.

Většina ze 75 milionů osob, které začaly nově trpět podvýživou, pochází z Asie a Tichomoří (41 milionů), následuje subsaharská Afrika (24 milionů) a Latinská Amerika (šest milionů). Čtyři miliony osob trpících nově podvýživou pochází z Blízkého východu a ze severní Afriky.

Index cen potravin FAO ukazuje v roce 2006 zvýšení cen potravin oproti předchozímu roku o 12 procent, v roce 2007 o 24 procent a v prvních sedmi měsících letošního roku o 50 procent. Zvýšení registrované od roku 2002 je nejsilnější od počátku 70. let.

K zajištění dostatku potravin a k oživení dlouho zanedbávaného zemědělství postižených zemí by bylo podle FAO třeba nejméně 30 miliard dolarů ročně.

Podle Světového potravinového programu (WFP) poklesla světová potravinová pomoc v letošním roce na nejnižší úroveň za posledních 40 let, zatímco stále více zemí potřebuje naléhavou pomoc.

Jak uvádí FAO, investice do zemědělství v letech 1980-2006 klesly téměř na šestinu, zatímco světová populace rostla každoročně o 78,9 milionu. Biopaliva zároveň svět připravila o 100 milionů tun obilnin, které mohly sloužit k výživě lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK