CZECH TOP STUDENT - Příležitost pro talentované studenty i pro firmy

15.10.2008 | , Top Vision
Tiskové zprávy


Silná konkurence v Evropě či spíše mezi Evropou a ostatními ekonomickými regiony jako jsou USA či Asie, vede k hledání zdrojů nových konkurenčních výhod. Těmi přestávají být jen nízké výrobní náklady a levná pracovní síla.

Jsou to spíše nositelé inovací, nových a netradičních řešení a velké přidané hodnoty. Je proto logické, že pozornost firem se obrací tam, kde nositelé těchto inovací mohou být – mimo jiné i k talentovaným studentům vysokých škol.  Pro podniky není vždy snadné nalézat právě k takovýmto studentům přístup.

Jednou z možných cest je spolupráce firem s Vysokou školou ekonomickou v Praze v podobě partnerské spoluúčasti na programu „Honors Academia“. Jedná se o nadstandardní, náročný vzdělávací a tréninkový program pro talentované studenty s manažerským potenciálem a zájmem o jeho  využití ve své budoucí pracovní kariéře.

„Honors Academia“ zahájila svůj program v roce 2008. Je opřena o několik pilířů, které dotvoří špičkovou kvalifikaci nadaných studentů:

1. Nová témata z oblasti managementu, podnikové ekonomiky, marketingu a logistiky, prezentovaná českými i zahraničními odborníky.
2. Posílení sociálních a manažerských dovedností, které umožní absolventům své odborné znalosti skutečně uplatnit..
3. Přivést studentům odborníky-specialisty a manažery z našich nejsúspěšnějších firem, aby na reálných příkladech společně se studenty řešili či alespoň diskutovali složité situace, které musejí na svých pozicích řešit.
4. Mentoring, tedy možnost individuálně sdílet ty nejlepší pracovní a životní zkušenosti úspěšných manažerů a specialistů ze spolupracujících firem.
5. Řešení reálných úkolů a projektů ve spolupracujících firmách v rámci svých nejméně dvouměsíčních praxí.
6. Diskuse, semináře a exkurze na nejzajímavější aktuální témata, s nejzajímavějšími odborníky a v nejzajímavějších podnicích a institucích v Evropě.

Program, který stojí mimo základní studijní povinnosti, tak zúčastněným studentům mnohé nabízí, na druhou stranu od nich i mnohé vyžaduje a prověřuje jejich odhodlání a cílevědomost. Přínos pro studenty je zřejmý, přínos pro spolupracující firmy však není o nic méně významný. Je to především

- možnost se seznámit s vybranými studenty VŠE
- možnost ovlivnit jejich odbornou profilaci
- spojit své jméno a prezentovat svoji firmu v souvislosti s elitním univerzitním programem
- vstoupit do výuky s výkladem vlastních manažerských problémů a příkladů
- realizovat některé vlastní výzkumné a rozvojové projekty studenty v rámci jejich dvouměsíčních praxí
- získat špičkové absolventy.

V současné době jsou partnery programu  řada úspěšných firem.  VŠE v Praze však má úmysl navázat spolupráci  i s dalšími organizacemi, jejichž personalisté dokáží postupovat v práci s talenty proaktivně. Má v tomto směru zájem především o firmy z oblasti průmyslové výroby, bankovnictví, komunikací, informačních technologií, farmacie a potravinářství. Podrobnější informace o programu a kontaktní údaje  lze nalézt na webových  stránkách  Honors Academia (viz www.honors.cz).

Zdroj: Prof.Ing.Ivan Nový,CSc, garant programu, Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta podnikohospodářská


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy