KB a Raiffeisenbank v reakci na KBC vyloučily potíže

15.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Komerční banka a Raiffeisenbank vyloučily, že by měly potíže v souvislosti se současnou finanční krizí a očekávaly zhoršení hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí. Banky to uvedly v reakci na oznámení belgické KBC, vlastníka ČSOB, že ve 3. čtvrtletí kvůli přecenění některých investic vykáže ztrátu. Kvůli potížím KBC klesne ČSOB čistý zisk o 6,2 miliardy korun, uvedl server iHned.cz.

"Komerční banka nemá žádnou významnou expozici vůči rizikovým cenným papírům, která by mohla mít dopad na hospodářské výsledky banky. Finanční výsledky Komerční banky za třetí čtvrtletí, které budou uveřejněny 7. listopadu, potvrdí příznivý trend hospodaření, který banka zaznamenala již v první polovině roku a zároveň potvrdí silnou pozici banky," uvedla dnes mluvčí KB Monika Klucová.

Žádné problémy rovněž němá podle mluvčího Tomáše Kofroně Raiffeisenbank. "Raiffeisenbank nemá žádné ztráty, neměla žádné ztrátové investice ani v Americe ani na Islandu. Banka měla v pololetí rekordní zisk téměř 800 milionů korun. Rovněž naše mateřská společnost, Raiffeisen International, v minulých dnech potvrdila, že její původní odhad letošního zisku ve výši jedné miliardy eur zůstává nezměněn," uvedl Kofroň.

Belgická finanční skupina KBC očekává za třetí čtvrtletí ztrátu až 930 milionů eur (asi 22,9 miliardy Kč). Oznámení předcházela zpráva, že mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating u širší škály strukturovaných investičních produktů, do nichž KBC investovala.

Podle serveru iHned.cz kvůli potížím KBC klesne ČSOB čistý zisk o 6,2 miliardy korun. Pokud by k přecenění nedošlo, ČSOB by za prvních devět měsíců roku měla podle serveru s odvoláním na generálního ředitele ČSOB Pavla Kavánka zisk 8,9 miliardy korun. I přes přecenění skončí banka v zisku, a to 2,7 miliardy korun, uvedl Kavánek. Očekávané hospodářské výsledky za tři čtvrtletí oznámí ČSOB dnes oficiálně v 17:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK